我的英雄學院漫畫討論post (8)

1001 回覆
5 Like 10 Dislike
希望快啲有中字
On the way
人外戀
twice又一次比人賣
好撚橙
不過羽毛佬會唔會就咁GG
便當味濃
愈黎愈鍾意敵聯合
講緊villain只係係社會中冇容身之所既人
感覺係如果富奸肯畫落去,幻影旅團都會有類似既橋段
正反派道德感模糊 (拍賣會篇發展過),
團員當左旅團係屋企人,將彼此視為生存目的,因為冇地方好去同已經做慣罪犯,
而且覺得黑社會仲有義氣過普通人

不過敵聯合存在意義係破壞佢地好討厭既現時既英雄社會(解放軍想之後重建,死柄木就只係想一直混亂落去),旅團只係為左以搶劫殺人黎自娛

hawk係想維持現有秩序,古仔就只係想報仇,都好難會變得同情旅團

非官方呢段譯得仲好咁既
this isn't your fault係講呢單野唔係你錯
you are not bad係話你唔係壞人
兩者都通
前者講緊俾英雄背叛唔係佢既錯,係呃佢果個既錯
但後者講緊villain從來都唔係仆街果方,英雄先係渣滓,係對應返前面hawk講既野
265情報
常闇咁癲
Hawk呢個角色創出嚟就係for 犧牲
吊柄火太撚中二
個動機根本就係魚蛋論
見自己好慘好混亂就想全世界同佢一齊仆街
作者好似carry唔到呢種角色 寫得唔夠癲唔夠喪
完全冇奸角魅力
我覺得佢同外國果啲mass shooters冇乜分別
不被社會接受,然後本身因為環境/先天局限左,但最尾變壞係因為佢自己決定去傷害其他人 (如果佢唔係有個咁破壞性既quirk,只係細路仔發下脾氣,就唔會兩野殺左全家冇得返轉頭)

佢唔係話好似佩恩帶土有個好宏大既目標,或者joker咁睇人睇得好通透
只係一條長唔大既幼稚撚想其他人一齊仆街
用自己成世人既幸福,同無差別既破壞同宣洩黎證明社會係錯,錯既唔係自己
根本同kylo ren,五影大會既佐助,帶土係同一type既人黎,
好唔好見仁見智,可能佢唔夠慘
黑道篇明明係佢走去做內奸賣人
踩住左個頭啦
常仔做乜9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞