我的英雄學院漫畫討論post (8)

1001 回覆
5 Like 10 Dislike
你後悔咪寫段劇情比爆豪反省/認錯囉,你求其整段爆豪內心戲/獨白比讀者見到都冇咁衰啦。偏偏爆豪粉絲多到根本唔洗理呢啲
當初死神個白栽夠出名自尊心高喇,佢都肯同主角道歉
仲有閃光
1. 爆豪後來寫得越來越立體,綠谷就成日喊苦喊忽,
作者明顯喺爆豪身上擺心機落去寫,人氣好難唔羸。
2. 呢個同意,一樣野嘅粉絲質素真係連帶會影響嗰樣野嘅觀感,
例如:某網絡紅人嘅粉絲質素
3. 同意!呢套野勁多呢d角色,尤其死柄木屌有更多上位版角色,
一樣最後都被"無力化"(英雄殺手﹑overhaul﹑re-destro)
overhaul同re-destro根本就全方位完美過死柄木屌
4. 哦,即係唔明點解套野受歡迎,所以就接受唔到套野有人鐘意,
從而就憎套漫畫,其實類似某班反one piece嘅人嘅心態。
4作者個助手話綠谷應該向爆豪道歉
nga啲人當地底泥,知乎就好多人全方位分析話套嘢唔掂,ptt就兩極

點解 要向爆豪道歉
突然爆紅 fans低齡 腐女 追星心態(佢地叫飯圈)
好似爆豪一開始欺凌 其實真係問題唔大 睇漫畫笑下未算 但到今時今日都仲嘈緊
尤其班大陸閪唔知點解特別廚爆豪 仲要係毒唯個隻
前排有消息話想寫爆豪道歉 班fans已經發哂癲 覺得爆豪好委屈 新劇場版出勝雙打又呢樣個樣

日日都鬧交鬧交鬧交 我都仲未計69同轟個邊
根本套野其他角色甚至劇情係d fans眼中都已經唔重要 平如果畫d角色屌屎忽佢地就最撚開心

搞到無論畫邊個都有罵戰 人氣角唔出場fans又屌平哥屌到仆街 翻譯錯又比人曲解其他cp向 總之成浸支那味 亂七八糟 真係同好都比班fans嚇走哂 係人都怕

加上後期劇情走下坡 極多人想整死呢套野好撚耐

今次件事絕對係平on9 用受害者名點講都唔通 正常流程好好道歉改名再休下刊都無咁大件事 但平時積怨太大加得罪玻璃國 即刻升級變辱華
其他國家唔知 但係中國已經比人憎到入骨咁濟
4我講個助手,中國同台灣啲論壇,好似冇表明過個人立場
欺凌問題大唔大見人見智啦。綠谷個性格咁軟弱都頂到咁多年冇精神創傷嗰下好嘢
唔係講你,我係講緊你話某D分析套野有咩唔好嘅人
助手單野我唔清楚就廢時評論太多,其實類似我講嘅第2點,
有d友係特別黑人憎,搞到人憎埋套作品...
原來其他地方d人咁痴線,咁睇連登呢度都算係清泉
少人嘅好處
同埋all might同綠谷講嗰句 你有個好好嘅青梅竹馬
呢度好難唔令人聯想翻之前嘅欺凌行為
見有人兜話
shiga maruta
shiga 對 shigaraki 死柄木
maruta 丸太 圓木 指削左皮既木
加埋就係 幫死柄木改造既人(?

所以真名先係改造死柄木後公佈
之前都用假名
會唔會變成棋靈王2.0
睇翻作者個訪談都唔知佢想點繼續寫爆豪個角色
但其實係咪全世界得一個人叫丸太
點解會咁敏感
唔係得丸太出事
依加有第2個解法 好多人buy
獵奇H漫作者名

氏賀Y太→氏賀○太→志賀○太→志賀丸太
氏和志日語音讀同音, 都是シ

丸太 Maruta 倒轉 達磨 Daruma

偽名氏子達磨
"氏子"是"四肢"的同音梗
達磨→不倒翁→無手無腳
個樣又真係幾達摩
多謝提供本日最佳笑話
咁即係外觀同食字 都係作者一貫作風黎
根本依加好多人出黎UP都有合理解釋
https://www.ptt.cc/bbs/C_Chat/M.1580907062.A.6B1.html

上面依個對到火佬地獄之火 對到蛇腔醫院
氏賀Y太 對到獵奇 對到偽名
丸太ん棒 對到無個性 對到 木偶の坊 八木俊典 死柄木

731除左得丸太同人體實驗對到 志賀菌早過731咁撚多根本對唔到
偽名又對唔到 無啦啦比條泡菜屈左獲
解釋已經無用 d支那仔見到辱華兩個字即刻條撚準備
根本平今次係符合哂 天時地利人和 完美的柒

平時係acg界積怨多都算 有留意都知呢排微博d支那仔日日留係屋企望住WARS中國政府無能又出唔到聲 怨氣戾氣好大 人心惶惶
搵到單娛樂新聞可以槍口一致對外仲唔屌左發洩左先

已經去到一沉萬踩 真係好想佢死 行過唔關事都射篤精既情況 開始翻埋舊帳 吹得就吹 話平哥納粹主義男權主義 逐個對d角色生日有無踩親條尾 似係想告埋佢賠版權 班玻璃碎仲勤力過d政府官員 微博acg圈d疫情新聞起碼少左半
WARS民怨犧牲品黎 無㗎啦得罪方丈 除非真係去死 你話原來平哥本名叫丸太都無用㗎啦
其實丸太係指原木,同deku木偶有關,係好普通生活字黎唔好被支那牽住鼻子先入為主覺得丸太就一定係指受害者先得架
其實爆豪個問題外國覺得無野唔知係咪因為外國欺凌起上黎係真係會塞個頭入馬桶個隻,所以爆豪個種剩係言語威嚇同埋dum你野係佢地睇黎係好少事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞