我的英雄學院漫畫討論post (8)

1001 回覆
5 Like 10 Dislike
一開波得黑霧有料到,不過其實嗰陣時英雄嗰邊都冇乜勁人登場
搞到宜家要話咁多篇幅去加強反派陣營,大家又麻麻哋想睇
眼高手低
想同主角一齊成長
但反派出場唔勁
死柄木又無理念 完全唔吸引
破壞一切 純粹係69 拯救一切既對立版

出場廢+破壞一切 變左中二病傻9
屌佢老母中二吊個澎漲程度癲撚過one piece 明尻招鳥籠
同巨人打左唔知幾耐 轉頭去個城比人追左陣就開到技 打到無限遠,比壓力佬打到瀕死又無償反殺
而家改造幾個月又點點點最窮兇極惡
好耐冇睇, 想問下 ..
反派出場唔勁咪就係因為想同主角成長,你唸下死柄木受過嘅挫折其實唔比主角少,反派由低做起都係幾新鮮嘅玩法,如果作者想嘅大可以比afo渣大旗。然後死柄木個信念就係"混亂",就係想大家隨心所欲,老實講你覺得唔吸引但其實外國幾buy佢
我之前睇下外國對反派個篇章有咩討論發覺幾多正評。
我諗本身套嘢嘅歐美評價都高過亞洲唔少,所以佢哋鍾意反派篇都唔出奇
作者一開始的時候講過個性練嘅話就可以變勁,死柄木同巨人打個陣日日都係搵命博,同時解除心裡同物理限制咁進步得快我覺得可以接受。只係死柄木練幾個月對讀者黎講可能只係過咗幾集,咁可能就會覺得膨脹,但睇翻時間軸其實主角由零練到而家都係用咗半年到。始終英雄方先係主角,用太多篇幅寫死柄木都唔合適,而家肯用一個篇章嘅長度寫已經好夠
可能因為外國睇開英雄漫嘅對講反派故事應該唔陌生,係亞洲漫畫少會寫到個反派開頭廢,大家睇開藍染,班le種有霸氣嘅多
所以我話佢眼高手低
無話過佢個IDEA有問題
作者技術問題
冇錯,反派都要成長本來就係好設定
問題係死柄木個升級根本就on9同冇說服力
死柄木上一篇寫到佢對敵聯合班人好有情有義,但明明英雄殺手果篇佢只係想利用英雄殺手個名氣搵condom
相處得耐自然有感情一開始渡我同spinner都係開口埋口stain,到跟住磁石死同死柄木自願攞開面罩而家先真正係為敵聯合而戰,而無咁好彩係相處之前就死撚咗嘅都係d溝通唔到嘅癡線佬,咁我覺得當condom無問題
stain鍾意all might先當佢condom
可能我有腦補,
但死柄木係受內疚同羞愧感所推動
覺得不受社會所接納,所以就要摧毀社會

所以佢好憎成日笑哈哈,覺得社會已經有佢係到就天下太平既all might。因為係死柄木既世界裏面,冇一樣野係安寧。因為佢全家死哂,(有啲係錯手,有啲係特登,但重點係因為佢一念之差/一個性之差已經返唔到轉頭),仲有一個醫唔好既病(有長期病既人就知幾痛苦)

唯一接納佢既係ofa,係villain果邊既人
呢點係成個敵聯合既theme黎,無論twice, spinner, toga, dabi都係冇機會再返返正常社會生活既人
美漫啲戰力好似都可以好亂黎。。。。
後尾我思考咗自己點解咁憎吊
先醒起佢前期好似完全無同英雄戰鬥過咁濟
一出場就係搲痕同叫腦無/手下打交
所以我討厭佢係因為佢做冷氣軍師
上集
火佬:捉到你喇醫生
今集
兔仔:捉到你喇醫生
想睇日文
戰力呢啲野講得通就得架啦,龍珠咪又係有哂數字,最後都係鬥大聲算
到底有邊套漫畫戰力設定得好好 我真係諗唔到
其實呢套戰力設定已算幾好
一早有all might封頂
個性唔係隨心所欲,有限制,有副作用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞