[十二月啦]有冇人織緊頸巾?

322 回覆
3 Like 1 Dislike
我識低啊都 係咪隊落下面個個方法

係呀 你見到上面綠色果條就係高低針 個花相對好睇啲

我嘗試下 係咪一高一低

78/1

但貴冷通常都好舒服
我成日覺得反正都係要花咁多心機時間嚟織 舊冷買貴少少都無所謂
用平冷織完吉肉咪盞浪費自己心血

呢個真 以前唔識諗覺得一條頸巾300蚊成本好貴 所以係咁買平冷黎織 一織完戴上身就出事 勁拮肉 織到個花幾靚都無用 辛苦織黎拮自己 上面條頸巾好舒服架 咁辛苦織完都係戴架嘛 所以而家我一定會買舒服冷 貴都無所謂

咁300幾我又買唔落手
我月頭織完個兩條都係輕微吉肉 不過好少啫 唔係用心去feel都唔太覺
Btw我硬係覺得高針係難啲同麻煩啲 通常會學識左低針先

其實我覺得高低無乜大分別
我係兩種一齊學識 不過月頭織第一條高低針個陣瘋狂織錯針 搞到好柒 好驚送出去個陣被佢心入面嫌柒
之後織第二條兩低兩高就好好多 前幾頁有圖
大家有無織頸巾啲圖分享下
ex前年都送過俾我 佢話連埋上堂織三日織完
元寶紋起幾多針好?33會唔會好窄

我嘗試下 係咪一高一低

兩高兩低 起既針數要係4n+2針 同埋第2行 尾2行織全低(第一針都織) 不過除左呢兩行 其餘全部第一針挑出黎唔織 然後低低高高為一個循環 直到最後一組低低高高 仲有最後一針就織埋高

幼冷?元寶針建議起多啲針 因為織出黎點都會幼左好多
冷可以係深水埗買到高質同不同種類價格又吾貴既

樓上舖?識一間叫好易織毛冷 呢間係唔錯 youtube出片教埋織頸巾

地鋪黎 一球球買吾抵架
一大個cone 買抵好多

吾你老母

幼冷?元寶針建議起多啲針 因為織出黎點都會幼左好多

係呀幼冷
死啦仲未起針 希望超得切聖誕送

單元寶定雙元寶?
如果係織比男仔 同埋幼冷的話 我諗起碼都要40針

單元寶定雙元寶?

係一針高 兩針低 我都唔係好識
咁我起多幾針先

單元寶定雙元寶?

係一針高 兩針低 我都唔係好識
咁我起多幾針先

一高兩低 應該就唔係元寶針黎
呢款要開3既倍數 我諗你起碼都要開45針
會愈織愈窄
織情人網 織左4,5個鐘 甩左針 但唔識穿返 重新由零開始
有冇人可以教我甩左針點穿返 in case 我織織下又再甩
利申 手殘
織緊元寶針
法國織錯左,拆完之後針數唔岩
有冇人知點拆
定係我又轉第二個pattern算

本身織1針高1針低 織左成10cm高之後覺得紋唔靚拆左 之後2針高2針低 幼冷 64針 織撚到手軟 聖誕前要織二條 我織頸圈

頸圈點織
我上網研究左好耐都唔識

埋針個陣頭尾封埋 針法一樣
我唔知岩唔岩 但我咁做係埋到唔甩😂
超新手
見到網上d人推薦彌敦毛冷,但好似執左?
有無巴絲知道佢地址/mk邊度有冷賣?
同埋想問純色粗冷一舊大概幾錢?一舊夠唔夠整條頸巾?
Thanks

冇執阿 我早幾個星期先買完 好似係IT個到轉左 藥房隔離有個大廈入口 係個到 我織頸圈 一條用5個 幼冷 買左$300幾😂 上邊好多冷揀你可以摸下先 同埋有折 面價唔岩
舊冷好貴 初初以為佢係就咁漸變色 點知個pattern咁得意 呢個係兩高兩低既針步

幾靚喎
織緊扭繩麻花
但淨係得一面出到個花紋
反轉就好樣衰 唔整齊
有冇人知係做左錯d 咩?
超新手
Thanks

冇執阿 我早幾個星期先買完 好似係IT個到轉左 藥房隔離有個大廈入口 係個到 我織頸圈 一條用5個 幼冷 買左$300幾😂 上邊好多冷揀你可以摸下先 同埋有折 面價唔岩

早幾日特登去,搵唔到個building
最後去左毛冷城

本身織1針高1針低 織左成10cm高之後覺得紋唔靚拆左 之後2針高2針低 幼冷 64針 織撚到手軟 聖誕前要織二條 我織頸圈

頸圈點織
我上網研究左好耐都唔識

唔太明點樣封埋
我再努力研究下先 只係想用埋用剩個d冷
超新手
Thanks

早幾日特登去,搵唔到個building
最後去左毛冷城

佢個位有啲難搵 我都係朋友介紹去 次次織頸巾都係個到買冷

頸圈點織
我上網研究左好耐都唔識

唔太明點樣封埋
我再努力研究下先 只係想用埋用剩個d冷

你織完咪要埋針?二針穿埋 但就穿埋個頭 😂😂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞