有冇人同我一樣覺得「旅行」呢種消費幾日就洗過萬好無謂?

225 回覆
83 Like 175 Dislike
有目的去咪唔覺浪費law.
好多人為去而去我覺得浪費.

我識親D女去親旅行買野, 雖然我唔like, 但佢地買既野慳番D錢又真係仲多過旅費.
一睇就知樓主係一個無壓力搵得皮幾野既廢人
如果你搵得三五七萬,就知去旅行透下氣既重要
我覺得去旅行係人生經驗黎既
比好多野都更有價值

唔想到死個陣
諗返起大半生人都淨係供緊層樓

咁你又太井底, 搵得勁多既人反而比例上少鐘意去旅行.

係香港都過優質生活, 駛鬼去外國透氣.
自己唔捨得洗,或洗唔起係你問題。

唔代表全世界都要跟你套思想。

小學雞思想
有個同事講佢去 泰國幾日用左三萬
住一晚都三千 五星酒店
明明唔係好有錢
大家價值觀不同
只要唔好笑鳩人就得

身邊勁多成日旅行朋友話我掛住揾錢
言語中有少少笑鳩我邊到去未去過
我心諗你地搞清楚啲嘢先

我未去過唔係因為我無能力去
係我真係無興趣 我寧願係香港hea
對我最有效嘅休息方法就係hea
做下運動 玩下樂器 打下飛機 岀街鳩行 即興睇戲
自然醒咁毫無目的過一日先真係休息到

上面都講過 如果唔係陪女
我真係唔會有去旅行嘅想法

但班一年一次/兩次旅行啲人
就笑鳩我地呢種人浪費大假
平時食得豪少少又串鳩我有錢 真係on撚鳩

我要去嘅實去得正過你班窮遊廢青啦
(唔係話主張去旅行嘅人 係我班fd)

我無興趣咋傻鳩

一鳩樣
放兩個星期以下既假我真係寧願留係香港真正休息,係平時應該番工既時間去睇戲行街游水睇書悠哉悠哉既感覺仲開心過去旅行。

不過每個人休息既方法都唔同,沒有誰比誰高尚
只係希望係香港呢個咁既地方每人都搵到休息既方法

認真. 之前去旅行攰過返工

之前去完旅行返黎果晚攰到仆街
一年去四五次
利申:父幹
關你撚事咩
旅行係體驗當地生活/文化
我去左澳洲半個月兩萬都冇洗凸,你話抵唔抵屌
去旅行瘋狂消費又係另一回事
我個人就係去見識下體驗下
如果巴打都係唔明去旅行既意義
我就介紹一篇黃碧雲既散文-清平吾歌 比你睇
http://www.kanunu8.com/book3/7963/174229.html
講戰亂後既柬蒲寨,有時淨係留係香港你係唔明感受到既野
咁去旅行個utility大過兩部iphone得唔得呀

人地係冇時間去咋
黃碧雲既書正呀!

老實講 我都認同樓主部份觀點
香港人其實得返 食好西 / 去旅行

香港人所謂既旅行 根本唔係體驗當地既生活
只係走馬看花形式去地食野/打卡(依個重點)
一種純消費主義支配下既產物

基於都係消費主義下,功能主義下
買物資既野可能好過去旅行
eg 買部好既電視/音響 起碼用幾年

不過其實買物質同去旅行 why not both?

人地係冇時間去咋

優質生活
又迫人又空氣差又多蝗,真係唔荒唔優質。
窮就窮啦講咁多廢話
你有錢既你估你會講得出呢啲野?
同有廉航唔搭 點解要搭貴野一樣咁戇鳩
錢財身外物,有咩好嘈呢?
我覺得去旅行係人生經驗黎既
比好多野都更有價值

唔想到死個陣
諗返起大半生人都淨係供緊層樓

我係搵錢唔識洗錢 < 呢樣野係好笨柒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞