有冇人同我一樣覺得「旅行」呢種消費幾日就洗過萬好無謂?

225 回覆
83 Like 175 Dislike
買到部MAC BOOK PRO咁又點
我覺得咁貴買部機係ON9仔
難得搵到同我有差唔多諗法嘅人
真心去旅行係攰過唔去 又洗好多錢
如果一年去兩次 都成兩皮幾 就嚟都買到一手5號仔

讀大學嗰陣都覺得去旅行好正 宜家出咗嚟做嘢
真係覺得拎筆錢去投資自己身上學嘢or買收息股仲好

第時做到財務自由 仲洗去亞洲咩

一年兩皮幾, 要幾多年先財務自由
好多人話慳錢、窮、儲唔到錢
轉頭又FB比人見到成日去旅行

港女去日本一年去幾次
年年都翻去日本
但又叫個男人儲錢

你如果唔係有好多閒錢
旅行真係應該減少
同揀D較平既

等發左達先去多D旅行
收入唔係多既人狂去旅行
其實阻礙到發達既機會

等發左達先去多D旅行??若果你一世都冇機會呢?
下世先去???
雖然係香港都係無人識
但鍾意係其他地方唔洗理人點睇自己
洗又洗得開心啲 唔係洗港紙咁肉赤

返工已經夠辛苦
買部mac/iphone最多開心一陣
但去旅行個回憶跟自己一世
以後都係記得有咩好玩好食
除非個旅行真係有好慘經歷
去唔去旅行真係無咩所謂
但唔該你班旅行友就唔好一副高高在上既姿勢笑鳩人
你有你興趣去旅行
人地覺得浪費無謂就係人地既事
次次講親呢D身邊D撚樣就話出去見識下MA
唔好咁毒

係香港忙到無機會用錢有咩辦法?
同埋平時做到仆街 唔通去玩仲要慳?

上年兩人淨係係日本都洗超過100k

咁就10萬..

去完仲養到車 儲到首期
平時係香港慳d 洗咪得

利伸: 用緊舊iPhone 無買MacBook
一樣生活到
用iphone用macbook pro
一年會去幾次旅行
同一年去亞洲+歐美都會
每個人嘅價值觀都唔同
最緊要自己開心姐
利申:後生女
樓主眼中嘅旅行只係得消費?

其實樓主有冇聽過背囊客依種玩法?
睇下你係以咩方式旅行嘅。
如果係購買景點chur足成程,咁就梗係會攰。
但係係慢遊enjoy個trip嘅,就唔同好多。
其實最終去旅行都係想出走一下,換下環境,睇下出面個世界咁姐,人各有志。
難得搵到同我有差唔多諗法嘅人
真心去旅行係攰過唔去 又洗好多錢
如果一年去兩次 都成兩皮幾 就嚟都買到一手5號仔

讀大學嗰陣都覺得去旅行好正 宜家出咗嚟做嘢
真係覺得拎筆錢去投資自己身上學嘢or買收息股仲好

第時做到財務自由 仲洗去亞洲咩

一年兩皮幾, 要幾多年先財務自由

笑撚死,同毒撚溝女潮文有得fight
其實最終去旅行都係想出走一下,換下環境,睇下出面個世界咁姐,人各有志。

你咁講我諗起呢套戲
呢啲都係睇大家對唔同事情既「價值」姐。可能人地覺得旅行周圍去、買自己中意既手信、玩同食香港冇既野、短暫唔洗諗工作或者生活上既難過,係比起樓主所講既果啲「物質」既價值高好多。始終人人需求唔同,你覺得冇價值既野,可能對人地黎講係好高價值;同樣可能你覺得好有價值既野,其實人地覺得唔重要。

你咁講我諗起呢套戲

未睇過 謝巴士推介
如果唔係陪女
我真係完全無想旅行嘅念頭
其實都係觀點與角度嘅問題,
各有各喜好,
都無對錯之分。
去旅行食好野,睇靚景。
追手機,追電腦。
兩者無衝突啵
開心咪得囉
有次放一星期假 做下運動 hea下行下街

之後d朋友問我做乜唔去旅行咁曬

但反而咁我仲relax
唔通慳埋D錢供樓先最有用?
成日覺得辛苦儲一堆錢去轉旅行就冇哂
有次放一星期假 做下運動 hea下行下街

之後d朋友問我做乜唔去旅行咁曬

但反而咁我仲relax

x2
我都覺得hea先係真正嘅休息
去旅行我都覺得係有嘢要去做嘅感覺
曾經同你一樣想法, 覺得去完旅行無實質野留底,不如拎d錢去買野好過

前幾開始年年去兩次旅行,愛上左離開香港既感覺,香港人既西面,消費賺盡你又比垃圾你既模式,有錢情願拎去外國洗好過。而且人大左,旅行洗既錢其實好少,反而假先係問題

希望樓主唔好好似我咁成30歲人先醒覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞