有冇人同我一樣覺得「旅行」呢種消費幾日就洗過萬好無謂?

225 回覆
83 Like 175 Dislike
大家興趣唔同
其實值得洗幾萬去下歐洲 南美
但去d近既台灣日本韓國就好無謂
你講既係旅遊 唔係旅行
同樓主一樣諗法
成日覺得去旅行貼錢買難受
好細個時返大陸玩過一次之後就唔想周圍去
樓主一係毒撚 一係比人排
值唔值係比錢個個決定
名畫幾千萬都有人買
但講到底佢都係一張紙

大把鬼佬去日本啦
難得搵到同我有差唔多諗法嘅人
真心去旅行係攰過唔去 又洗好多錢
如果一年去兩次 都成兩皮幾 就嚟都買到一手5號仔

讀大學嗰陣都覺得去旅行好正 宜家出咗嚟做嘢
真係覺得拎筆錢去投資自己身上學嘢or買收息股仲好

第時做到財務自由 仲洗去亞洲咩

搵到知心人了

x3

1. 去旅行都可以訓到晏起身再慢慢行

2.去東南亞3-5千搞掂

3.拎萬幾蚊做到財務自由 正
其實又唔係既
老套d講句去第二個地方係有種新鮮既感覺
空氣都唔同既感覺 人又會大膽左 好難形容

不過無可否認 好多經常去旅行既人 性格都好惡頂
果d高高在上 不屑d淨係留係香港賺錢既人 三句唔埋兩個都可以將話題拉到去旅行 炫耀自己去過邊個邊個國家
真係幾討厭
其實又唔係既

果d高高在上 不屑d淨係留係香港賺錢既人 三句唔埋兩個都可以將話題拉到去旅行 炫耀自己去過邊個邊個國家
真係幾討厭

我身邊又無依D人
西方哲學家聖奧古斯丁:世界是一本書,不旅行的人只讀了一頁。

我自己就非常認同嘅 世界咁大 有能力嘅睇多幾頁對你無壞處 比起有兩部iphone ipad 獲得嘅係無價嘅經歷同埋感受
去得唔多 5年去左2次

對呢種消費模式 覺得麻麻
其實又唔係既

真係幾討厭

笑死 你識人小姐
西方哲學家聖奧古斯丁:世界是一本書,不旅行的人只讀了一頁。

我自己就非常認同嘅 世界咁大 有能力嘅睇多幾頁對你無壞處 比起有兩部iphone ipad 獲得嘅係無價嘅經歷同埋感受

價值觀問題
互相尊重咪算
其實又唔係既

真係幾討厭

笑死 你識人小姐

就係你呢d態度
你覺得去旅行好無謂
相反都有人覺得你話買咩2部iphone7好無謂啦

每個人舒緩壓力都好唔同
我自己都會鍾意去旅行 地點唔限
出外走走 唔係淨係購物ge
對某d日日翻工局限係一個地方ge人黎講
旅行係一件補足心靈既事

遠=值?
人地鬼佬一樣會話去南美歐洲不如坐十幾個鐘去日本東南亞
大家價值觀不同
只要唔好笑鳩人就得

身邊勁多成日旅行朋友話我掛住揾錢
言語中有少少笑鳩我邊到去未去過
我心諗你地搞清楚啲嘢先

我未去過唔係因為我無能力去
係我真係無興趣 我寧願係香港hea
對我最有效嘅休息方法就係hea
做下運動 玩下樂器 打下飛機 岀街鳩行 即興睇戲
自然醒咁毫無目的過一日先真係休息到

上面都講過 如果唔係陪女
我真係唔會有去旅行嘅想法

但班一年一次/兩次旅行啲人
就笑鳩我地呢種人浪費大假
平時食得豪少少又串鳩我有錢 真係on撚鳩

我要去嘅實去得正過你班窮遊廢青啦
(唔係話主張去旅行嘅人 係我班fd)

我無興趣咋傻鳩
離開香港先有放假感覺
不過好多時得3-4日假我寧願留港消費
checkin checkout執行李搭車搭飛機用一半時間有乜謂

利申 劈炮旅行支持者
又係依啲生活態度/價值觀問題,個個都唔同,有咩好討論價值
公有公說婆有婆說
去旅行係為左同囡啪啪啪
但我無
去次去東京幾日洗左四萬
住安縵酒店/吃二三千一餐sushi
正到喊。

利申:香港食日本嘢都過千,覺得去日本食抵好多。性價比高

香港有錢都食唔到咁既質素
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞