歡迎想砌模型o既巴絲入黎(7) 黑警償命

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
係咪係d 深色位油淺色油?
係既話有機會係關唔夠遮蓋力事
另外如果油得太厚都會好難乾
其實我係深紅冚藍色
其實我覺得可能因為我冇落primer, 又冇洗過d件
d人話薄塗,但我薄得滯流動性又太強。我重摸索緊。上網話要開到牛奶咁。但我都係唔明即係點
咁你試下AV / Citadel,應該會好d
AV通常油同thinner 比例幾多左右?
噴油先要牛奶,用筆油你倒少少出來,用筆頭濕少少開油水再點油就得
我好隨心
手油既時候就咁劑出黎就油,覺我太杰就濕濕枝筆就油,你自己感受下唔會太厚,又唔會無遮蓋力就得
買AV MECH直接油唔開稀都得,MODEL COLOR支筆就要濕少少水
唔落thinner都okay ?.
其實上網講所謂薄塗多層。究竟係d油要夠稀,定用筆掃落去果陣唔好太大力
model color 即係 citadel
AV油本身就係預人手油,所以佢原裝都唔會太杰

//其實上網講所謂薄塗多層。究竟係d油要夠稀,定用筆掃落去果陣唔好太大力//
兩個都係,但係你開到太稀就會無遮蓋力

AV有幾條line︰model color, model air, game color, game air, mech
AV air / AV mech / game air 係專for 噴槍,所以比model color / game color 稀d,防止塞槍
model color / game color 本身就預你手油,而game color 因為係預人用黎油戰棋,所以個漆面硬淨d,但就無咁滑

如果手油就應該所有line 都可以既,爭在你落手既時候會唔會覺得太杰

至於citadel,係另外一間廠出既水性油,平均一枝貴過AV 一倍 (不過大枝d 所以打和),聽講個漆面滑d
有系列唔洗開都得 (air, mecha
原本用嚟手油果啲,部份色開極都會塞(0.3
乾咗自油第二浸
唔係入面永世唔乾
屌啦星白色係邊條line 都塞到冚冚聲
手油line
淺色特別塞
即係佢跟果支氣罐唔夠力?
AV air 白色唔落thinner 同flow improver 都塞
夠力
但用幾下就有結霜,氣壓就唔夠
你要等下佢先可以再噴
依咁手油可能好D喎
但手油駛唔駛上灰先?
最好就當然上啦
但手上灰都幾攞命
噴罐
如果有空間噴灰,就可以唔手油啦
thx
後樓梯
如果去得後樓梯噴灰,不如買埋龜泵舊外置電做後樓梯戰士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞