歡迎想砌模型o既巴絲入黎(7) 黑警償命

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
最近上模型堂學到上色,請問有咩氣泵同噴筆cp值高?Ustar香港好似冇保養?Sparmax點睇?噴筆仲未研究...Thanks

長期租地方噴都幾貴
其實依家HG新模,係咪就算要補色,應該marker都搞得掂?
岩岩嚮日本買左隻3880yen MG重炮手
其實marker上色都可以好靚 不過退色期好快(好易變色)
HG最煩就係要自己分色 PG最煩就係件多
其實我覺得淨砌從來唔難,你個人follow instruction,夠細心就唔會砌唔到。
但難係要裝飾,即係滲線,補色或改色,甚至乎刻線
藥房
無錯
所以SD 先咁高手向,因為連最基本既分色都唔齊
我砌RG砌到眼盲咁滯都砌到的話,我諗PG應該冇問題
其實佢隻色會變,即係氧化?但都唔會差好遠?我噴消光有冇幫助?

比著我實油到出曬界
我試過痴masking tape手油高達,我發覺係冇乜用
我見到模型倉有
all in啦 幫你諗埋
槍 : iwata HP-CP 泵 : sparmax tc-610h

槍 : Sparmax DH-103 泵 : U-STAR 601A

抽油箱自制/買大陸牌子
pm睇下
咁rg
本身有打算過買marker支噴筆,好似幾方便我依啲冇乜位嘅人,再諗下點搞啦,可能素組住先之後再慢慢搞啦,但marker除左退色有冇其他缺點?噴消光保護漆?
仲要補膠
手油落tape 好似係無用,因為會滲到過去
筆痕明顯,好似話。
大面積通常都樣衰。
但用真模型油的話,要自己溝thinner同要有筆
氧化左會好明顯 金色變綠色 白色變黃色
噴消光油會有幫助 不過都係會氧化 時間問題

PG同RG唔同玩法啵 個人一直都好想玩PG
不過見到咁多件(打磨地獄) 都無乜心情買
平時砌MG都唔多想磨 有得skip就skip (用神剪)
由其係骨架 無視大法
氣壓問題
你要用泵先得
btw 買dh-103 不如加多少少買iwata neo / h&s ultra
呢兩枝聽講入門黎講係幾好
如果唔想煩第時upgrade 就iwata hp-cp / h&s infinity
「傷心」精品開始冇人抵制?...
https://lih.kg/1770136

屌奶星!
匠心社噴槍2.0一體式幫到你

不過玩過既人feedback 都係玩兩下就唔玩
寧願當初比多D錢買槍同泵
唔好再推呢舊野啦,EVEN第二代風力都係好弱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞