[經典共賞] 牛仔 • Workwear • 古着 • 軍褸 • Boots • Country Style (29)

1001 回覆
6 Like 3 Dislike
我就係試過size down原版 同日版係兩回事。差成倍價錢 我都買左日版
你呢件應該本身non wax款,個洗水標仲有寫面料polyesters 多過cotton 🤔
呢半年太壓抑,呢期用咗成皮嘢

盡量杜絕終国貨
歐美日貴得來有價值
其實要平,可揀越南、馬來西亞、印尼(印度都要抵制)

日本製 studio d'artisan T-shirt x2 + 1 sweater
西班牙製 Berwick皮鞋
意大利製 Paul smith 銀包
英國製 Gloverall Pea coat
美國製 連登枕
馬來西亞製 美森V8
印尼製 Philip 4100

不知產地
Seagate 5TB portable hd

中咗招
終国製...Publish Jogger兩條,以後black list
巴打! 支持你!

基本上我係完全唔買終國品牌好多年了。 終國製都少過10%..... 我連廁所卷紙都買台灣製。 岀街食飯我control 唔到,自己買我係唔會將made in chi na 嘅嘢放入口。 戒得好清!

如果純粹衣著,我100% chi na free
gloverall 可以分享下sizing?自己矮細唔夠膽搏。
我170,買S膊岩袖長

參考
Barbour 我係著34

Orgueil sack jacket係36
睇返本身bedale個design都係偏大for hunting
有諗過退返換件細size
不過都係跟原汁原味好
以前廣華街有間賣美版, 執左了_
thx. 其實我正正就係怕袖長,因為唔係束袖設計一長就無救。
sorry,我唔熟,請問T記係?
一係Tricker’s 一係Tassel’s

9估
中環間t記
而家Alden有做military last俾佢地
oic !!!!!
我試過好多次SL Bedale 同Classic Bedale

其實classic down 1 size 就差不多等於SL(eg.Classic 38= SL 40) , 分別可能有少少但唔大

如果classic夾硬down 2size 去著,個膊位可能ok, 但夾圈會好唔舒服,著落就知,除非你個人本身就好瘦好薄,同袖會明顯短左

Ashby 就手袖同胸會修身dd, 但都真係dd, 但長度就明顯長過bedale, 所以我覺得唔夠高都係唔好著Ashby

總結試過晒classic bedale, SL bedale, Ashby, 其實barbour 唔同model size 分別唔係想像中咁大,揀岩碼數重要d
各位巴打,如果想去東京睇日牛,主要想睇samurai,sugar cane,豬仔,桃太郎,有邊度可以伸紹下
我想買beaufort
想要plain toe or cap toemilitary last

如果想短身,有一個model 叫Duke. 我覺得個cut 幾smart!
桃係南青山
豬係原宿
Sugar cane 係新宿Junky Special .

基本上三個location 可以睇曬
始終香港唔易入手 係香港想試晒3種basic model 仲要有自己size 都要行晒香港九龍
巴打係咪有返咁上下高度
咁著有人話好正,有人話似gay
唔該曬紅巴
但幾中意佢個後袋
日版38個膊又太細 40又太大件
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞