不如我哋戴返朵花吖?

1352 回覆
2123 Like 33 Dislike
呢知先on9
虞美人花同罌粟花係同科不同種

見到貓嗌老虎
真心要戴
各位,紙poppy置地有喇
要上樓上?
上carousell 都有好幾個人賣
盡量去番官方啦
中庭
官方嗰啲先係籌款用
Etsy 都有人自製但會將收益扣成本捐
最好睇清楚先買
橋位出嚟個counter 都有
奧海城M&S有袖口扣、tie夾、lapel pin
店員話奧海城分店冇捐錢果種細pin
吓真㗎
fb dm佢都冇人應
而家上rbl團購又嚟唔切
得返landmark/bs可以入手
鄺健銘本港英時代都值得一睇
而家landmark reception 已經有啦

我既加拿大poppy
其實應該係幾時戴?

cap返上年Graham show
我見佢哋戴咗兩個星期,由11月頭戴到去Remembrance Day
當然戴一日又得,戴足一個月又得
有的就係11/11前11日開始戴
有的就係10月最後一個星期五開始戴
LM
其實HK LAND管理既大廈詢問處都有得拎, 側邊有個籌款袋擺低10蚊8蚊就可以
見到交易廣場詢問處有一盒任拎
呢度share少少自己珍藏, 本身有儲開舊地鐵車票, 呢張儲值票背後印有「區域成果, 與你共享」, 本來自己都有市政局圖書證, 可惜唔見左

睇番昔日皇家香港警察再對照今日黑警, 不禁令人感慨
以下poppy pin都有現貨
Royal Canadian Legion
買pin等於直接捐款,不過款式得1款,捐款金額隨心
康樂廣場同鰂魚涌都可以買到
Central office: 5th Floor, Tower 3, Exchange Square, 8 Connaught Place, Central
Quarry Bay office: 9th Floor, Berkshire House, 25 Westlands Road, Quarry Bay
opening hours (Monday - Friday 8:30am-5:00pm)

Royal British Legion
買pin等於直接捐款,有2款poppy pin 紙花$10 鐵花 $60
置地廣場中庭有得買
Rooms 3505-06, The Landmark Edinburgh Tower, Landmark Atrium, 15 Queen's Road Central, Hong Kong.
Opening hours: Mondays-Fridays 9am-5pm (including lunchtimes)
太古廣場 8-9/11/2019有展位 喺金鐘道行人路對面

有tg group可以7折代購M&S嘅3款poppy
1.呔夾 2.Lapel pin 3.Cuff link
如果唔方便親身出去RCL同RBL 都有義工可以幫手代購
一般喺港鐵站交收 其他地方交收要再夾吓

代購唔會收代購費㗎
不過義工淨係收現金同payme
https://t.me/joinchat/D0xIEhYoKSRw2zsGodfuoQ

另外
badge story都有賣poppy pin
HOUSE OF MEN :: 3/F 15 Pak Sha Road Causeway Bay
注意:但係買pin唔係捐俾香港本地嘅RCL同RBL
只係等於捐款去外國當地嘅軍人協會
置地地下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞