不如我哋戴返朵花吖?

1352 回覆
2123 Like 33 Dislike
我諗80後嗰一代
好大部分見證香港最繁榮嘅一刻
而又政治上撞到肥彭點樣用5年時間
開放局部民主議會
經濟上又係高峰時期(不過靠炒賣

容許我大膽啲講
最戀英應該係70後80前嗰一代人
利申:我傾慕文明文化
Push
係日日都掛
一面係union flag blue and white ensign
一面係union flag RAF and red ensign
Push
大力支持
要好好正視返呢段屬於香港嘅歷史
Lest we forget
想講講
1.poppy 係 虞美人花 唔係 罌粟花
2.朵花正確擺法應該好似下圖咁,文宣啲圖有啲錯咗...
以我認知花「反」方向係無所謂,綠葉向十一點,如果爆1001我會整個整合what when where why dos and donts㗎啦
嗰時香港仲有市政局同區域市政局, 市民可以投票選擇議員進入兩局, 喺市政衛生建設以及康樂體育事宜有更大參與程度。自己算係最後一批80後, 或者同其他90後一樣, 戀英程度亦存在但不及其他70後80後, 對港英記憶以及認知大多依靠自己發掘以及做資料蒐集
行申: 89年巴打
🙇‍♂️
我其中一樣最想有番嘅嘢係市政局,我哋喺民生事務係絕對需要有say
年年都會戴,好多人會相認,互相點下頭
呢個係
當時市政局有大啲權力
執行時好好多
推啊
我自己就80頭
當時官校有好多活動係拜訪政府部門
好似參觀市政局、消防局、社福機構
好細個就覺得當時港英有一套完整系統
唔似現在三司十9局
得個名之餘又架重叠屋
最衰係市民從無得益
以前追top gear都會見到嗰三位主持戴poppy
push
good idea.
好多白痴支那以為戴 “罌粟”,支持毒品。
由得佢地柒出國際
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞