不如我哋戴返朵花吖?

1352 回覆
2123 Like 33 Dislike
講緊十一月英國人一定戴嘅Common poppy呀!

八十年前,一場完全改變世界嘅戰爭喺歐洲爆發,三年之後,呢場戰爭波及到遠東一個英國殖民地、我哋嘅屋企-香港,喺知道香港係冇可能守住嘅情況下,英軍仍然盡最後一口氣去保護呢一片土地,當中一批加拿大援軍更加係啱啱入伍、未受充足訓練、而且水土不服嘅年青人,呢批軍人,好多到今日都返唔到屋企,長瞓咗喺呢一片佢哋毫不認識嘅土地上面。

香港重光以後,每年八月最後一個禮拜一(重光紀念日)同十一月第二個禮拜日(和平紀念日)都有儀式紀念為咗守護香港而逝去的人,以示對佢哋嘅尊重同紀念,九六年之後,呢兩個活動,重有好多好多香港嘅嘢被中共港共不斷矮化,意圖抹走我哋嘅歷史同身份,一個民族一個國家一個文化,最緊要就係歷史,所謂「底氣」就係咁樣嚟,並唔係發言人講兩句就會有嘅。

今年六月,香港人瞓醒咗,唔經唔覺已經就嚟五個月,今年同七十七年前一樣,有人為咗我哋嘅香港,失去咗佢哋嘅性命,憤怒過,傷心過,發泄過,淚流過,呢場運動,我哋創造緊香港嘅未來,但係唔好唔記得我哋香港係足足有一百七十八年歷史,但係而家成個社會俾人嘅感覺係香港所有嘢係由九七年七月一號開始,其實咁樣共產黨已經成功咗大半,要滅你嘅族,先要滅你嘅根,

十月開始大家都好似開始有啲迷惘,嚟到十一月,細佬我就有個諗法,想大家喺呢個十一月戴番個poppy喺左邊心口,開始重拾我哋嘅歷史,重拾我哋嘅「底氣」,重拾我哋嘅根,重拾我哋香港Nulli Secundus in Oriente(東方不敗)嘅氣勢!

November is the month to remember
十一月,記住守護香港嘅人
英魂不朽,浩氣長存
光復香港,時代革命
Push
一路都想戴,香港人應該尊重返為香港付出嘅軍人,但問題唔知邊到有得賣
Royal British Legion十一月會開始喺港島各區賣Poppy㗎啦!馬莎亦都有得賣!
Royal british legion十一月港島傳統地方同某啲地鐵站(中環金鐘太古etc)有得賣,英資商場(PP Lankmark 太古城etc)同馬莎都有
Push 邊個負皮!
唔講唔知有段故
又幾靚喎衰鬼

英國真係人人都戴

其實香港應該要有番呢個傳統
一直都有,只係潛左水廿年!
Poppy remembrance
所以大家會見到好多英聯邦國家會帶番呢朵花

作為香港新一既光復者
應該會好明白好感恩昔日守護香港,守護世界既士兵
而共產黨不斷誤導人係東江縱隊保護香港!
真正嘅恩人好多都長眠喺西灣同赤柱!
加多句
英國同香港嘅connection真係runs deep,唔係廿年時間就可以斷到
黎緊十一月
好似樓主所講啲英資機構會有賣之餘
好多傳統名校會繼承傳統,係poppy day 賣呢支花既旗仔
Lest we forget
Lest we forget, lest we forget
絕對唔會忘記
仲要而家呢個時勢更加將呢個connection加強番
戴左兩三年
支持就戴!香港人最怕樣衰,少人戴就怕醜不了,我哋要帶返起個潮流
其實細佬我就喺英國,示威嗰時啲鬼埋嚟吹水,十個有九個都同香港有某種關係,可以係九七前住過香港,有屋企人喺香港,打過香港工etc.
不知幾撚型
可能有好多人都唔知,點解英超一到十一月啲波衫心口正中間就會多左個紅色圖案
今年繼續戴!
最好就左邊心口(the closest place to your heart),葉向十一點鐘方向
之前中學同學同我講過段故,佢great grandfather係香港保衛戰守過香港,俾日軍捉左做POW,俾佢捱過左三年八個月等到香港重光,最後決定留係香港終老,葬左係香港

真。香港人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞