不如我哋戴返朵花吖?

1352 回覆
2123 Like 33 Dislike
pish
天琦
佢真係走得好前
睇得好通透
呢個真
10個人就算第一次湊熱鬧
但去過一次之後
有兩、三個之後繼續去做
都係成功
熱度係要靠大家逐少逐少累積

利申:睇完天琦段片之後先每年帶poppy
我都係每年買poppy
世間好多嘢都係要我地念念不忘 先至可以必有迴響
咁就四年喇
當時影呢張相嘅時候 天琦仲係無名氏
冇諗過會變成一世代嘅精神領袖
唔識欣賞同埋會諗起10.1
講紀念唔係應該右眼紗布咩?
而家係紀念香港保衛戰同一二戰既嘅英烈呀
不過今年英國副主題係紀念埋恐怖襲擊嘅受害者
暫時見到大家最多問題係幾時戴,點樣戴,同邊度買,以下逐一解答

幾時戴?
按照傳統其實就十一月一號戴到十一月十一號(和平紀念日正日),總共戴十一日,不過有心嘅話十月尾,啫係今日,已經可以開始戴

點樣戴?
男士戴喺左邊心口/西裝褸扣眼(The closest place to your heart),女士戴喺右邊心口(傳統女士佩戴襟花位置,但左邊亦可),綠葉請指住十一點鐘方向, 花瓣數量(普遍兩瓣或四瓣)及方向不拘,以下有男女版本圖片參考,Royal British Legion有話’The best way to wear a poppy is simply with pride.’

出席十一月十號紀念儀式最好就莊重啲,男士長䄂恤衫深色長褲已經可以,唔怕熱直程可以西裝出席,女士恕小弟才疏學淺唔係好識,不過應該都係長同深色為主

邊度買?
各大馬莎分店同online shop
主要賣襟針,呔夾,䄂口鈕,價錢大約一百五至二百五
(TG谷有組團買,會平啲)

Royal British Legion 皇家英國退伍軍人協會
Poppy appeal 賣旗
捐錢俾RBL就會送個紙花俾你,多少無拘
位置:
英資商場information centre(PP,置地廣塲中庭,太古城etc.)
各大馬莎分店counter
RBL街站(只限港島)
日期如下:

最後想澄清返呢個活動並唔係紀念離世義士及同路人,純粹係紀念喺一二戰保護過香港同世界嘅英烈,並借呢個機會俾大家知道返香港真正嘅歷史,如有誤會,還望見諒。

有其他問題可以入TG問,會覆得比較快,亦有各區poppy存貨報料
https://t.me/joinchat/D0xIEhYoKSRw2zsGodfuoQ
2010反高鐵運動可以看作雨傘運動前奏, 當時以苦行以及包圍立法會方式表達對政府不滿, 打破當年大眾以遊行為主嘅抗爭模式, 當然政府「意見接受, 態度照舊」嘅態度以及近年不斷搬龍門赤祼祼實行制度暴力, 亦喚醒香港人固有大型遊行方式係無法令政府重視民意訴求, 所以令近年公民抗命方式漸趨激烈。
負皮係俾你用底氣蝗語
我串緊佢吖嘛,所以咪「」咗佢,你見我其他邊有蝗語
十一月和平紀念日一齊戴花啦喂!
https://lih.kg/1679206

新po
認同
要一個民族覺醒
係要長時間
不是一時三刻就得
我慶幸屋企本身由細到大
都灌輸自由民主及政治理念
令我好細個就關心政事
所以令我明白到正確教育及獨立思考的重要

我覺得今次運動會長期抗爭化
形式類似經濟消費、意識形態
普及化於生活基本
但就會兩極化
兩種意識形態各走極端
要歸邊已在雨傘時
加深自身理念就在今次
無所謂中間
因今次好多事件係涉及良知
大膽講句
二百萬係堅定自由民主信念
再有一百萬係唔認同甚至討厭政府和黑警
但就無強烈表態
因這類人係基層
雖然搵食至上
但都理解中共恐怖及未來擔憂
所以都唔會割
呢度已經有三百幾萬左右
唔計14歲以下(1百萬人口左右)
65歲(1百萬人口左右)以上
(來源於2016中期人口普查)
正常人口400萬左右
有三百幾萬係不反對及支持大家
我哋係佔大多數
所以大家堅持落去係唔會輸
push
剛剛問咗M&S
有三個款式
分別係袖口扣、呔夾同扣針
扣針就無哂要訂
其餘兩款就得番好少

今日見到有兩款 每款269蚊
想問下有無巴絲知第一款點用
佢後面係咁樣
我初頭仲以為係耳環
睇嚟女仔買咗好似比較難用 無呔又無袖口
最好係個扣針
第一款係袖口紐
你著裇衫就用到
第二款係𧘹夾
打𧘹用的

我建議買扣針款
即係巴打話鐵pin嗰款
依家都有 香港保衛戰2.0
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞