留港內地人風聲鶴唳 公開場合懼怕說普通話

566 回覆
1092 Like 129 Dislike
我覺得佢係老作,寫大自己香港人身份歷史

95年,仲係港英,支共唔敢太亂黎,單程證好少批呢 D人,只會批婚嫁及港人子女

2002年,董建華先講150每日用唔晒 (當時已經過左改革開放後既回鄉娶妻潮,應黎既已經黎左),試水溫吹風將150 開放港漂及專才,初時都係被民意駁回 (當時支共仲未敢撕開羊面具,只係敢暗搞香港)

2005年,曾蔭權先開始被操縱,將港漂及專才納入150,初時為左搞好形象,搵幾個大陸比較有名氣既人做包裝氹港豬 (李雲迪、湯唯...),但即使係呢批比較知名既人,都只係濫用香港護照,對紮根貢獻香港毫無益處

2012年,梁振英 + 習近平非法執政開始,表面上叫停雙非 / 投資移民,實際上殖民政策已經跳出制度外,每日放 300都可以暪住你,制度內既港漂 / 專才更加係瘋狂加碼,完全冇貢獻香港既門檻,只係以殖民主咀臉鵲巢鳩占

當然,整個過程,泛民班爭取民主既左膠係仲左過支共
怨乜,你班撚樣自己爭取番嚟住8年唔識講
返去支國咪可以講普通話囉 今簡單都唔識
我學校有位老師都係由中國既地方黎
佢講廣東話就有口音 但佢努力同唔介意講
佢都無俾人打
根本講普通話無啦啦會俾人打
係共產黨放出黎既FAKE NEWS 意圖挑起人民間既情緒
俾人神獸個堆肯撚定郁左手先 你點對人人地未點對你
屌你老母中間夾住D閪句 唔好推 拉
我學校有位老師都係由中國既地方黎
佢講廣東話就有口音 但佢努力同唔介意講 有時佢講唔掂真係講番普通話
都無俾人打
根本講普通話無啦啦會俾人打
係共產黨放出黎既FAKE NEWS 意圖挑起人民間既情緒 況且你去到人地既地方仲要人遷就番你個語言 咪撚玩啦五寶
俾人神獸個堆肯撚定郁左手先 你點對人人地未點對你
支那人係咁,去到人地地方唔會融入個社會,只會叫人就佢
加上生活都係群埋其他支那人,繼續用Wechat,宜家抵撚死啦!
根本由審批居港權機制,就已經出左問題
咪撚就係點解要本地人遷就你哋
唔係應該你入鄉隨俗咩
就算講得唔正都好
起碼你有嘗試過去融入當地
係你對一達地方嘅尊重
連基本尊重都冇咁你抵比人屌啦
佢唔知自己咩問題?
曾經我都好樂意答大6人問路
問左2次佢地一句唔該都冇
I am not a mobile info centre ar
For you to ask info ar
自此我發誓以後都唔會應大6狗
Collect skin and go back to your 大6 啦
態度問題
大6人成日要人幫
郁下就問人野
自問未被南亞問過路
大6人就問過10次以上
由2012後黎個批
好多完全唔會融入香港文化
講蝗話,用支那拼音
呢批完全係政治任務
咁驚香港人,返大灣區安全d。死返去大陸啦支那
好多POINT都唔認同
我返工返IFC
大把"港漂"日撚日好PROUD OF咁大大聲講支那語
同埋10個有11個都用WECHAT,驚死無人知咁
驚就番大灣區
支那狗滾出香港
咁佢哋明唔明廣東人咁撚憎叫佢哋講普通話未?
Push
根本係因為大聲 如果有香港人好似佢地咁大聲講野我都會踩
快啲返大陸啦,當我求你哋
Isn’t it great news
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞