留港內地人風聲鶴唳 公開場合懼怕說普通話

566 回覆
1092 Like 129 Dislike
教埋你班撚屌蝗蟲仔係街收口呀!
如果你有良知既
你係度打簡體我都由你

如果你冇良知
你講廣東話都會屌鳩你
講得好
岩啦屌 香港黎架屌你老母
講廣東話啦仆街
佢哋點應
驚咪唔好出街
去人地方係要融入,唔係果度人就你,唔明就死返去無人歡迎你留低,劣質文化劣質人種想同化當地既人
hku仲係好多nds講支那話
為何不學廣東話?
為何不回去中国?
南亞手足真心好正
之前去做gym識左個南亞香港人
流利廣東話 又勁talk得
次次聽佢講野都好好笑
又操到勁大隻
講真個句有時同南亞手足做朋友仲開心過同香港人
講就講廣東話啦屌你老母,爛返去中國先講普通話
同化晒啦
早排親耳聽住姨甥仔同姨甥女叫車厘龜做杰尼龜
兩個都係岩岩上小學咋我屌
睇完篇野,想分享少少
呢篇野一面倒話呢一批金融業者好擔心安全,覺得被排擠,甚至對好多野過份敏感,我想講呢一件事好唔全面。
係呢篇文入面,我睇到嘅係,呢啲人住左咁多年,都無嘗試去了解,融入呢個社會,你要人認同你,首先你要入鄉隨俗,日常用呢度嘅語言,擁抱呢度嘅主流社會價值,唔係一定要你係黃,但最少你要留意社會發生咩事。如果佢地有做,就會明白而家唔係針對邊個種族嘅人,係針對政權同不公嘅社會制度。
呢種人金融業其實有好多,佢地最多當呢地係一個生活嘅地方一個搵錢嘅地方,無當過呢度係一個家亦對呢度無感情。
所以我想同呢啲人講,好行夾唔送。
驚就唔好留喺香港
抵拉, 住咗8年都唔學
快啲躝啦
1. 廣東話真係好難學
2. 要學一個語言,首先要愛上佢哋文化

我個人認為學習係個人追求驅使的,個層次等級大概同馬斯洛金字塔一樣,個追求越高你動力就越大,學得越深入越全面。

利申:絕非幫大陸人辯護,我覺得佢哋係完全冇追求,因為香港會包容
他考慮將自己的公司搬到上海,家人則遷往加拿大。

收嗲啦屌
diu黎香港唔講廣東話預咗俾人排啦
又豬又jihad
咁咪講香港話同英文
來香港唔識尊重就返支那啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞