留港內地人風聲鶴唳 公開場合懼怕說普通話

566 回覆
1092 Like 129 Dislike
想贏同我入嚟
想connect全世界同我入嚟
把握時機 食住個勢

[擴大戰線] [行動] 與其嘈加泰集會 不如唔搞呢個
https://lih.kg/1668190
go back to china
唔學廣東話 即係根本冇心溶入香港主流社會
既然個人喺度個心喺大陸 咁快撚啲死返上去啦
快啲走,唔好再黎香港
CLS 班蝗當香港係佢鄉下
大西北學生日常生活都用蝗話
Levy表示:「我們都在金融行業。如果他們能在上海或北京找到不錯的機會 ,他們會有更強的動力搬走。」

華人就係咁(重申, 係華人)
國難當前諗既只會係點走, 而唔係點打

意識形態其實同廢老孤狼式恐襲一樣核突
排隊下下屎忽撞棍
我屌你老味咁撚心急
洗黑錢就洗黑錢啦,扮乜撚野金融才進,基金精英,屌你老母
南亞人士嚟到香港都識講廣東話啦
人哋同我哋仲要用唔用語系 中文字都唔識多隻
班大陸新移民仲有咩藉口話唔識
入鄉要隨俗 你話講得唔好我唔怪你
但有乜可能連學都唔學 試都唔試下講
走啦屌你老母
第一幫襯香港印度餐廳

我:Take order please
職員:講中文得啦屌… Sorry!

同意出街成餐飯都見唔少
但唔知點可以改善到 教返好佢哋
放學時間搭輕鐵
勁多學生都係講國語
一開始我都好驚訝
慢慢就習慣左
驚就唔好出街囉
好委屈喎哈哈咁咪返去囉
支那人去全世界都講支那話
要全世界就佢都戇撚鳩
而家係你班蝗去人哋地方呀
垃圾民族
驚就唔好黎香港,我唔信台灣人會驚
Bloomberg勁奶共
你睇下mike bloomberg話強國唔係極權國家 同埋維尼唔係獨裁者就知
自己身有屎就覺得全世界逼害佢
我腦細調嚟香港1年唔係好識廣東話行出街佢都唔覺有事
黨鐵閂站照行返工,完全冇驚過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞