[討論]有冇人研究過Eason陳奕迅d歌既歌詞意思/含意

283 回覆
44 Like 2 Dislike
有冇人解黑暗中漫舞

愚見:
男主角一直控訴女主角無動於衷,自己付出左咁多野但係卻得唔到女主角既一絲回眸

Thanks 巴打

不過硬係覺得佢個故事起碼sad 十倍。夕爺d 嘢好少停留喺愛情層面。

我自己成日覺得佢講跳樓

你啱,係最後太失望所以輕生
難道你很想天使問我,我的舞步跳得可美?

頂 一諗起就好sad
有冇人解黑暗中漫舞

愚見:
男主角一直控訴女主角無動於衷,自己付出左咁多野但係卻得唔到女主角既一絲回眸

Thanks 巴打

不過硬係覺得佢個故事起碼sad 十倍。夕爺d 嘢好少停留喺愛情層面。

我自己成日覺得佢講跳樓

頂 一諗起就好sad

《在黑暗中漫舞》(Dancer in the Dark),是丹麥導演拉斯·馮·提爾2000年時的電影作品,由冰島歌手比約克主演。
https://tieba.baidu.com/p/1432733728?pn=0&red_tag=0463862753&

支那呢篇寫得有啲錯,不過可以睇下,詮釋得幾好
留名
有冇人解黑暗中漫舞

愚見:

Thanks 巴打

我自己成日覺得佢講跳樓

頂 一諗起就好sad

《在黑暗中漫舞》(Dancer in the Dark),是丹麥導演拉斯·馮·提爾2000年時的電影作品,由冰島歌手比約克主演。

個劇情
有冇巴絲聽過心燒
首歌好慘
於心有愧

明明講呀媽但係啲人覺得係情歌

係mv令到d人先入為主左姐
同埋歌詞問題 大概當初我未懂得顧忌 年少率性害慘你
原來隨便錯手 可毀了人一世
呢兩句好難令人難想到係同老母講

就係呢兩句我先聯想到係同老母講
擁不擁有也會記住誰
快不快樂有天總過去
擁不擁有也會記住誰
快不快樂有天總過去

人來人往
留名
擁不擁有也會記住誰
快不快樂有天總過去

人來人往

純交流,快不快樂留在身體裏係指緊邊個?
喉嚨很乾 所以愛上你的吻
留名
擁不擁有也會記住誰
快不快樂有天總過去

人來人往

開唔開心都唔會講出嚟?
擁不擁有也會記住誰
快不快樂有天總過去

人來人往

開唔開心都唔會講出嚟?

個女仔開唔開心都唔同自己講?
擁不擁有也會記住誰
快不快樂有天總過去

人來人往

開唔開心都唔會講出嚟?

我覺得係講緊男主角,因為男女主角冇機會係埋一齊,但佢地經歷過既野點都冇法忘記,既然女主"何以你今天竟想找尋伴侶",為左唔想阻礙女主,只好將一切都藏於內心
從來未愛你 綿綿

小弟都想知點解好耐..有無高人指教

綿綿係 綿綿細雨, 首歌都講緊回想某落雨,兩個人係屋企甜蜜訓覺
「從來沒細心數清楚一個下雨天」

夕爺寫既係「一個『夏』雨天」
同「你掌心的痣,我總記得在那裡」一樣
係林夕表明對佢傾慕對象心意既歌詞
從來未愛你 綿綿

小弟都想知點解好耐..有無高人指教

綿綿係 綿綿細雨, 首歌都講緊回想某落雨,兩個人係屋企甜蜜訓覺

哥哥?
擁不擁有也會記住誰
快不快樂有天總過去

人來人往

開唔開心都唔會講出嚟?

我覺得係講緊男主角,因為男女主角冇機會係埋一齊,但佢地經歷過既野點都冇法忘記,既然女主"何以你今天竟想找尋伴侶",為左唔想阻礙女主,只好將一切都藏於內心

呢句只適用於男角,真係好sad
留名

哥哥?

綿綿係人嚟

哥哥?

綿綿係人嚟

樓上好似有講
熱帶雨林

作詞:黃偉文
作曲:孫偉明
編曲:孫偉明/李端嫻@人山人海

明明並非夏季 但我竟會覺得熱 呼吸到 南美的暑氣
閒談被關掉了 伴奏只有那煙味 聽風扇 轉得多詭秘

句句我愛你 佈滿青苔
別擁抱 懶得要死

搖搖欲倒是你 像客廳裡這腹地 將駛進 數輛推土機
相戀的關係 猶像 熱帶雨林
逐分鐘 消失 4.8哩

*最 茂盛的戀愛 靜靜蓋滿地
是否 這樣的韻律 也算自然定理
更多更詳盡歌詞 在 ※ Mojim.com 魔鏡歌詞網
這 靜默的災劫 沒法可退避
像相對沒相對論 我悶還是你

連綿綠色萬里 靜悄得鳥獸走避 只得我 蠻荒中等你
當初的親密 猶像 熱帶雨林
逐分鐘 消失 4.8哩

repeat*

太 熱烈的戀愛 用去的儲備
或者 以後的以後 永遠亦難治理
這靜默的災劫 沒法可退避
像相對沒相對論 我有病還是你

哥哥?

黃耀明

哥哥?

黃耀明

一個夏雨天
萬人迷
都係達明一派既歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞