[討論]有冇人研究過Eason陳奕迅d歌既歌詞意思/含意

283 回覆
44 Like 2 Dislike
有無人可以解讀下『一切還好』

唔好期望太多,唔好太計較得失
要接受現實為好

自己曾經被個女仔背叛過
到依定個女仔俾第個男人拋棄

呢首歌我覺得話就話叫個女仔同自己都睇開D
但其實eason仲未完全放得低
仲有嬲個女仔當初咁對佢
係處於嬲同放下仇恨既過渡期
月球上的人 黑暗中漫舞
十年,我們都寂寞,那一夜有沒有說
經典其實首首都係
特別係夕爺加醫神,陪伴過幾多嘅夜晚
經典其實首首都係

那一夜有沒有說好正
仲有從未來再見 遺憾舊時不太會戀愛

愚見:
而家既我,望返以前既我地,當中有太多過失,遺憾
(願我永遠記不得我正身處現在)
但係知道有過失又點?物換星移,好多野都改變左,除左傷心我仲可以做咩?

可以聽下舊時套廣播劇
好似叫黃金少年
經典其實首首都係

那一夜有沒有說好正

經典其實首首都係

那一夜有沒有說好正

有冇人明富士山下 聽咁多年都唔明

我覺得係叫人識得放低

我覺得係叫人識得放低

拒絕人。上面應該有講
廣東歌退步到咩程度,去旅行就知,全部都係聽以前既老歌 代表新歌打入唔到其他地方市場
永遠冇人理曲

我會
永遠冇人理曲

咁又正常既,好多人聽歌都係覺得首音樂好聽 又唔會認真去研究下
永遠冇人理曲

咁又正常既,好多人聽歌都係覺得首音樂好聽 又唔會認真去研究下

咁又難怪既
曲難入門好多
永遠冇人理曲

咁又難怪既
曲難入門好多

曲來講,張繼聰作俾Eason 的防不勝防算幾好,幾夾詞的意境
當然,唔知有曲先定有詞先
點睇想聽
留名
留個靚名天氣放晴
準備中隻碟入面有無值得討論既歌?
準備中隻碟入面有無值得討論既歌?

起點終站 作曲 編曲幾正
Pish
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞