[討論]有冇人研究過Eason陳奕迅d歌既歌詞意思/含意

283 回覆
44 Like 2 Dislike
Eason咁多歌入面最中意黑暗中漫舞同不來也不去

其實地球沒有你 站到虛脫便會飛

黑暗中漫舞明明好多人鍾意
點解youtube個view咁低

質素差掛

其實成首歌同春光乍洩嘅情節真係好似
始終黑暗中漫舞唔似其他k歌 冇咁大眾 所以冇咩人睇掛

質素差掛

唔通濛得濟

live真係好正 由其演唱會一開波個入銀仔聲

03年live?

質素差掛

唔通濛得濟

live真係好正 由其演唱會一開波個入銀仔聲

03年live?

留名
《愈講愈無謂》

單車其實係宣洩緊對爸爸既不滿
富士山下其實係叫前度睇開d,我唔鐘意你架喇

eason自己講既

難得一次反客為主
味之素
無人問 試管裡找不到它染污眼眸

呢句係源自英文
試管係只西方社會用科學去量度所有野
而眼眸係指感情
成句姐係既然感情係唔能夠量度既野 咁點解要因為佢而傷心?
富士山下成首好有意好正
富士山下成首好有意境好正

呢句係源自英文
而眼眸係指感情

搵清楚啲先啦 根本英文就無個句野

其實睇詞唔係下下都要捉一兩句出黎慢慢解
有時帶到個意境出黎已經好夠

呢句係源自英文
而眼眸係指感情

搵清楚啲先啦 根本英文就無個句野

其實睇詞唔係下下都要捉一兩句出黎慢慢解
有時帶到個意境出黎已經好夠

呢個好似係我之前聽林夕啲訪問聽翻黎
可能我記錯啦
富士山下其實係叫前度睇開d,我唔鐘意你架喇

eason自己講既

難得一次反客為主

夕陽無限好 個意境都寫得好靚,時間真係大盗
我記得睇過條片eason好似係解錯左首歌
有冇人解黑暗中漫舞
失戀太少
第一次聽喊到崩潰左停唔到

為舊日幸運投入到動魄驚心 絕不能成為愉快的犧牲品

有冇人解黑暗中漫舞

愚見:
男主角一直控訴女主角無動於衷,自己付出左咁多野但係卻得唔到女主角既一絲回眸
有冇人解黑暗中漫舞

愚見:
男主角一直控訴女主角無動於衷,自己付出左咁多野但係卻得唔到女主角既一絲回眸

Thanks 巴打

不過硬係覺得佢個故事起碼sad 十倍。夕爺d 嘢好少停留喺愛情層面。

我自己成日覺得佢講跳樓
有冇人解黑暗中漫舞

愚見:

Thanks 巴打

不過硬係覺得佢個故事起碼sad 十倍。夕爺d 嘢好少停留喺愛情層面。

我自己成日覺得佢講跳樓

你啱,係最後太失望所以輕生
難道你很想天使問我,我的舞步跳得可美?
留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞