[討論]有冇人研究過Eason陳奕迅d歌既歌詞意思/含意

283 回覆
44 Like 2 Dislike
有冇人研究過Eason陳奕迅d歌既歌詞意思/含意
佢既歌好多第一次聽冇乜野,之後聽下聽下
嘩!原來背後個含意係咁!大家一齊討論下

好似<<黑暗中漫舞>>,第一次聽覺得好聽,之後再聽先感覺到果種講唔出既自卑

為何未能讓我死去便要認識你
難道你很想天使問我
我的舞步跳得可美
頑固的車軚追了萬里 先發現一早洩光氣
含你老味
留名
含你老味

做乜鳩啊垃圾盲反
頑固的車軚追了萬里 先發現一早洩光氣

從來未愛你 綿綿
從來未愛你 綿綿

小弟都想知點解好耐..有無高人指教
仲有從未來再見 遺憾舊時不太會戀愛
從來未愛你 綿綿

小弟都想知點解好耐..有無高人指教

愚見:剪不斷,理還亂
我覺得成首歌係講緊自己根本放唔低對對方既愛,即使知道兩人已經冇可能再一齊,但知道自己一世都忘記唔到
和 你 也 許 不 會 再 擁 抱
待 你 我 都 蒼 老    散 半 里 的 步
前 塵 就 似 輕 於 鴻 毛    提 及 心 底 苦 惱

我覺得呢句係講 將來撞到 會遺憾以前唔識拍拖
分咗手 但係後悔
主旋律

愚見:
而家既我,望返以前既我地,當中有太多過失,遺憾
(願我永遠記不得我正身處現在)
但係知道有過失又點?物換星移,好多野都改變左,除左傷心我仲可以做咩?
主旋律

愚見:好似係講緊控訴大陸對香港既入侵,你睇返佢果mv係講緊一個極權者對人洗腦既故事,份詞配mv充分睇得出小克想寫果種人性既黑暗面

好似&lt;&lt;黑暗中漫舞&gt;&gt;,第一次聽覺得好聽,之後再聽先感覺到果種講唔出既自卑

難道你很想天使問我
我的舞步跳得可美

可以聽下03演唱會個version
個人覺得好聽過cd板

好似&lt;&lt;黑暗中漫舞&gt;&gt;,第一次聽覺得好聽,之後再聽先感覺到果種講唔出既自卑

難道你很想天使問我
我的舞步跳得可美

可以聽下03演唱會個version
個人覺得好聽過cd板

識貨
流水很清楚惜花這個責任,真的身份不過送運
黑暗中漫舞真係好正
黑暗中漫舞真係好正

聽到喊左

愚見:
2人終於冇可能一齊,落花係個女仔,流水係男仔,真的身份不過送運

有研究玩

一齊討論下,覺得eason好多歌都有佛理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞