[討論]有冇人研究過Eason陳奕迅d歌既歌詞意思/含意

283 回覆
44 Like 2 Dislike
林夕寫比Eason既詞唔係拆一兩句出黎照字面就話解讀到

好多都要睇成首,係一個故事
有研究玩

一齊討論下,覺得eason好多歌都有佛理

那是因為是林夕填的詞

夕爺抑鬱果段時間d歌
從來未愛你 綿綿

綿綿係人名嚟
嗰時夕爺話係隨便填
之後話其實陳強都啱音
從來未愛你 綿綿

小弟都想知點解好耐..有無高人指教

綿綿係 綿綿細雨, 首歌都講緊回想某落雨,兩個人係屋企甜蜜訓覺
「從來沒細心數清楚一個下雨天」
你那太空倉 能夠發出金色的光
有研究玩

咁講好奇怪,點解唔係話個詞人既詞好有佛理,eason明明只係負責唱
有研究玩

咁講好奇怪,點解唔係話個詞人既詞好有佛理,eason明明只係負責唱

又係喎
月球上的人有少少關佢套黃金少年事
月球上的人有少少關佢套黃金少年事

加埋常大志個故事 fit哂
聽住shall we talk 留名

愚見:
林若寧借左《WALL-E》個故事,我覺得佢係講緊環保同對現今社會既感覺
「一天天催迫生活在現代化 繽紛星空拋低我寄存繁榮垃圾崗」
講緊現代化既生活令人付出破壞環境代價

聽住shall we talk首歌令我更珍惜我父母
從來未愛你 綿綿

愚見:剪不斷,理還亂
我覺得成首歌係講緊自己根本放唔低對對方既愛,即使知道兩人已經冇可能再一齊,但知道自己一世都忘記唔到
和 你 也 許 不 會 再 擁 抱
待 你 我 都 蒼 老    散 半 里 的 步
前 塵 就 似 輕 於 鴻 毛    提 及 心 底 苦 惱

綿綿=綿延不絕
從來未愛你 綿綿

愚見:剪不斷,理還亂
我覺得成首歌係講緊自己根本放唔低對對方既愛,即使知道兩人已經冇可能再一齊,但知道自己一世都忘記唔到
和 你 也 許 不 會 再 擁 抱
待 你 我 都 蒼 老    散 半 里 的 步
前 塵 就 似 輕 於 鴻 毛    提 及 心 底 苦 惱

綿綿=綿延不絕

有無人聽過 綿綿 係 明明(黃耀明)諧音果個解讀?

愚見:
林若寧借左《WALL-E》個故事,我覺得佢係講緊環保同對現今社會既感覺
「一天天催迫生活在現代化 繽紛星空拋低我寄存繁榮垃圾崗」
講緊現代化既生活令人付出破壞環境代價

呢個會唔會過份解讀 連埋下一句「多得你原諒我骯髒」 我估係想講男主角自問唔叻 只係普通打工仔 但係女主角都睇得起佢 情況就好似喺垃圾堆中見到寶物一樣

聽住shall we talk首歌令我更珍惜我父母

呢個真
難得可以同坐
何以要忌諱赤裸

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞