[討論]有冇人研究過Eason陳奕迅d歌既歌詞意思/含意

283 回覆
44 Like 2 Dislike
失戀太少
第一次聽喊到崩潰左停唔到

為舊日幸運投入到動魄驚心 絕不能成為愉快的犧牲品
真相
完全中哂今時今日社會現狀
真相
完全中哂今時今日社會現狀

如何大聲真心說話和哭訴
仍理頭沙堆內
當作通通無問題
於心有愧

明明講呀媽但係啲人覺得係情歌
於心有愧

可能係專登
留名睇富士山下
以前因為屋企的問題唔開心,會係咁loop苦瓜
但事過境遷,而家再聽已經冇咩太大的感覺 (斷絕關係,放低哂所有野)

斷絕關係?

唔係每一個父母都值得你去訓身

佢有選擇權,我都有
以前聽苦瓜,會催眠自己,捱過去就會好
而家,果個家的事唔關我事
留名睇富士山下

愚見:
有個鍾意自己既女仔一直係身邊,但自己唔鍾意佢,就算都只係關心,冇半點情意,你死心啦!
於心有愧

可能係專登

其實如果當情歌聽嘅話有啲位係解唔通
留名睇富士山下

愚見:
有個鍾意自己既女仔一直係身邊,但自己唔鍾意佢,就算都只係關心,冇半點情意,你死心啦!

富士山下,一絲不掛同不來也不去其實係有遞進層次
留名睇富士山下

愚見:

原來首歌講拒絕
香港樂壇咪死係到lo 研究下作曲編曲依d音樂方面既仲好la 歌詞唔係唔重要 鄧個d旋律編曲好既歌 填左d膠詞 就比人屌到飛天既歌唔抵lo

唔同意,其實好曲好詞唔係冇,係太多低質樂迷

加上粵語既土炮特質,好曲鳩填詞會變到好濕鳩,做唔到英文既味道

廣東歌其實真係詞大過曲

好曲好詞,比班垃圾歌手唱咪變哂垃圾
試下比Eason d歌其他人唱
即刻變哂夕夕無名既歌

依家乜撚野坤哥鳩拍豪都黎開紅館
真正有料既紅唔起
青黃不接,樂壇已死

除左係咁,我覺得仲因為而家少左好多好詞,你睇下而家林夕作左幾多首詞,佢都已經慢慢淡出,好多都係林若寧,黃偉文,而且有幾多個人可以唱得出果種韻味

上面話低質樂迷個巴打我好同意呀
聽下Eason key成隻碟 首首都高質
但係分首主旋律比個新人你地會唔會讚先
個情況好似腎仔作死亡三部曲比張子丰咁
留名睇富士山下

愚見:

原來首歌講拒絕

push
從來未愛你 綿綿

小弟都想知點解好耐..有無高人指教

愚見:剪不斷,理還亂
我覺得成首歌係講緊自己根本放唔低對對方既愛,即使知道兩人已經冇可能再一齊,但知道自己一世都忘記唔到
和 你 也 許 不 會 再 擁 抱
待 你 我 都 蒼 老    散 半 里 的 步
前 塵 就 似 輕 於 鴻 毛    提 及 心 底 苦 惱

綿綿=綿延不絕

究竟係此恨綿綿無絕期個綿綿 定係 亦舒<<意綿綿>>個綿綿
https://www.youtube.com/watch?v=vFASUEFWvpY
林夕寫人生哲理又係特別有味道
於心有愧

係mv令到d人先入為主左姐
同埋歌詞問題 大概當初我未懂得顧忌 年少率性害慘你
原來隨便錯手 可毀了人一世
呢兩句好難令人難想到係同老母講
裙下永遠有個秘辛要探問
https://www.youtube.com/watch?v=vFASUEFWvpY
林夕寫人生哲理又係特別有味道

呢首比較易解

不過好到肉
於心有愧

總有班傻尻覺得自己知道首歌係講呀媽好型
於心有愧

總有班傻尻覺得自己知道首歌係講呀媽好型

林夕係有心玩野
大家點睇四季呢隻歌
大家點睇四季呢隻歌

愚見:
講人生際遇就好似季節變換咁,當中一定有喜有悲,唔經歷季節變化(人生歷練),就唔會成長
裙下永遠有個秘辛要探問

搞fashion
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞