連登巴膠怒Hi死氣喉暨九巴車長減肥專區

1001 回覆
8 Like 3 Dislike
[edit] 有少少似老隧,而家冇咗九龍灣南填海嘅4RHC同SEKD T1路,受東隧限制唔會起D-3,同SEKD T2路一樣
九龍站單邊轉乘西隧線
係無全日青沙西隧過海線衍生
但都認同連翔道近九龍站有需要執靚少少站位
跟260x 停閪九站都唔算特別吸引
沙田市中心有架170喺出口壞車
下繁搭中直梯想死
18:10海泓道近油麻地警署發現戰時炸彈,九巴2E 12 城巴20 過海線914 改道

北行直接skip富榮柏景

【#廣福RB有感】 假如搭巴士唔使再兜廣福邨先...

相信好多大埔人搭市區巴士返大埔,每次臨到廣福邨之前都會自動瞓醒啦,事實上大埔出市區嘅巴士線,好多都有個共通點,就係將廣福邨作為係大埔嘅最後一站。

呢點你知、我知、連Green Objects都知道,所以每逢星期六日都會係廣福邨設置路障,非常擾民。

相對於鄰近大埔嘅北區,佢地嘅巴士線係區內走線就非常多元化,我地都唔舉例大家可以自行查下。如果連大埔區嘅對外巴士線都可以做到走線多元化,唔使話一定經廣福邨先,又有啲咩例子呢?其實咁多條由市區返入大埔嘅巴士站之中,只係得一條 74E 線係做到不經廣福,行完吐露港之後直接行完善路,然後直達大埔中心第五期,可惜嘅係 74E 只係得星期一至五開出一班車返大埔,可以話係「近乎無」。

我地睇一睇大埔嘅地圖,其實從吐露港公路入大埔,除咗廣福邨同完善路嘅出入口之外,仲有一條連接達運道去運頭塘邨,同埋一條連接大埔太和路去太和嘅出入口。而其實呢兩個出口掉返轉分別都係有巴士線利用呢條路離開大埔,佢地就係 273C, 273P 同埋快將開辦嘅 907B,當然呢對路線都仲係只限晨早繁忙時間,其他全日時間都仲需要倚靠廣福邨呢個大埔之門~~

又如果巴士公司可以考慮一下善用其他出入口進入大埔,或者唔一定要再經廣福邨,又或者可以修改一下繞經廣福邨嘅次序,令到對外巴士線唔使再過度倚靠廣福邨,又係咪真係好一啲呢?當然試唔試都好,似乎都好難過到大埔區議會主席兼廣福邨區議員黃X嬌嘅虎口架啦~~

#今次懶得打英文 #大埔 #大埔交通 #TiTP #廣福係世界中心 #凡是不經廣福的我們就要反對 #黃BigGuilt不倒大埔不會好 #利伸筆者住係廣福邨
5212@798
好耐冇坐過新記蛋
啲車可以擺邊度stby
ATV廠房
屌你12米垃圾廢線268X又收車
喺彩虹迴旋處見倒113拖4卡
今晚處處塞
葵涌直隊巴士維修費都半架車 呢部個底咁整嚟都晒藥費
W1停駛未?
鯉景灣做乜,嗰圈塞滿哂巴士
拆定舊電出嚟算啦
上康山個位有rb
今晚W1無得停,反而線王798停左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞