[仲衰多樣?] 林鄭月娥 居港夠廿年嗎?

543 回覆
701 Like 4 Dislike
http://www.immd.gov.hk/hkt/services/roa/term.html

通 常 居 住

任 何 人 如 果 是 合 法 、 自 願 和 以 定 居 為 目 的 而 在 香 港 居 住 ( 例 如 讀 書 、 工 作 或 居 留 等 ) , 不 論 時 間 長 短 , 他 / 她 會 被 視 為 通 常 居 住 在 香 港 。 如 果 他 / 她 只 是 暫 時 不 在 香 港 , 仍 會 被 視 為 是 通 常 居 住 在 香 港 。

關 於 一 名 人 士 是 否 已 不 再 通 常 居 住 在 香 港 的 問 題 , 須 視 乎 其 個 人 情 況 及 其 不 在 香 港 的 情 況 , 包 括

不 在 香 港 的 原 因 、 期 間 及 次 數 ;
是 否 在 香 港 有 慣 常 住 所 ;
是 否 受 僱 於 以 香 港 為 基 地 的 公 司 ; 及
其 主 要 家 庭 成 員 ( 配 偶 及 未 成 年 子 女 ) 的 所 在 地 。

佢受聘於港府,如果香港有居所,應該計通常居住
推到條八婆冇得選
唔推唔得
嘩!好玩呀,一方面內定,一方面咁多資格疑雲
政府自己搞果個廣東/福建計劃送錢俾廢老,入面都有條連續居港最少一年要求啦,入面都寫明如果離港超過幾多日就唔算,今次唔會雙重標準掛
唔理炒車 推咗先

炒左先算

炒爆都要推
港共政府實幫佢搬龍門
照計一check海關出入境紀錄實知

不過依家嗰政府

關海關咩事

林鄭駐英時係用特區護照定BC?
以英國公民身份定香港人身份?

咩身份有關係咩,佢果兩年都唔係住係香港,做特首係要連續居住廿年wor

仲有係英國居民,係有resident card.
student visa 都有,唔信bc 冇
推到八婆同選管會律政司出黎解釋
政府自己搞果個廣東/福建計劃送錢俾廢老,入面都有條連續居港最少一年要求啦,入面都寫明如果離港超過幾多日就唔算,今次唔會雙重標準掛

福利政策就要求親身居港

做官就可以話係被派駐

任9佢講
如果有得JR >高院>終審>人大又釋法就好玩囉
呢鋪就算犧牲薯片都要拖個女人去DQ

福利政策就要求親身居港

做官就可以話係被派駐

任9佢講

舉多個例,鄰國人要做永久居民都要連續住滿7年,中間如果斷左都唔計(暫時性唔計,但係1-2年肯肯定唔係暫時性囉)

福利政策就要求親身居港

做官就可以話係被派駐

任9佢講

舉多個例,鄰國人要做永久居民都要連續住滿7年,中間如果斷左都唔計(暫時性唔計,但係1-2年肯肯定唔係暫時性囉)

http://www.immd.gov.hk/hkt/services/roa/term.html

通 常 居 住
任 何 人 如 果 是 合 法 、 自 願 和 以 定 居 為 目 的 而 在 香 港 居 住 ( 例 如 讀 書 、 工 作 或 居 留 等 ) , 不 論 時 間 長 短 , 他 / 她 會 被 視 為 通 常 居 住 在 香 港 。 如 果 他 / 她 只 是 暫 時 不 在 香 港 , 仍 會 被 視 為 是 通 常 居 住 在 香 港 。
關 於 一 名 人 士 是 否 已 不 再 通 常 居 住 在 香 港 的 問 題 , 須 視 乎 其 個 人 情 況 及 其 不 在 香 港 的 情 況 , 包 括
不 在 香 港 的 原 因 、 期 間 及 次 數 ;
是 否 在 香 港 有 慣 常 住 所 ;
是 否 受 僱 於 以 香 港 為 基 地 的 公 司 ; 及
其 主 要 家 庭 成 員 ( 配 偶 及 未 成 年 子 女 ) 的 所 在 地 。
推到炒車
點解生果仲未報

福利政策就要求親身居港

做官就可以話係被派駐

任9佢講

大陸人黎香港如果係受聘於香港公司派駐返大陸
都有可能會算連續七年
我懷疑上面好多老總都係咁做

其實主要睇入境處捉唔捉,揸正做應該冇得計落去
到時就會搬龍門話海外office都算係香港領土,最緊要係為香港服務
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞