[仲衰多樣?] 林鄭月娥 居港夠廿年嗎?

543 回覆
701 Like 4 Dislike
獲政府派駐外國呢個應該豁免

理論上係

純學術討論

如果因政府派駐外國而冇左選特首權利, 好似係剝奪左部份政府人員既政冶權利

但從嗰要求睇, 要20年駐港可能係想保證對香港充分了解之類

無論咩原因中間斷左都係不符合要求, 俾豁免=減低左對特首質素既證

有冇法律撚講吓

法你老味, 釋法啦又
劇終 薯片自動當選
獲政府派駐外國呢個應該豁免

理論上係

純學術討論

如果因政府派駐外國而冇左選特首權利, 好似係剝奪左部份政府人員既政冶權利

但從嗰要求睇, 要20年駐港可能係想保證對香港充分了解之類

無論咩原因中間斷左都係不符合要求, 俾豁免=減低左對特首質素既證

有冇法律撚講吓

冇法律條文寫有豁免喎
而且20年駐港寫左落基本法到
一是中央釋法囉

國際法下外交機構係該國屬地,但唔肯定經貿辦算唔算;另外就係用乜野身份入境
照計一check海關出入境紀錄實知

不過依家嗰政府

關海關咩事

貨物出入境(好似係)

sorry出入境處

係咪先搵出境處再搵入境處?
咁算唔算通街都係處?
香港駐倫敦經濟貿易辦事處處長/Director-General of the Hong Kong Economic and Trade Office, London(1997年-)
曾俊華(John Tsang Chun-wah,1997年7月-1999年2月)
李淑儀(Sandra Birch Lee Suk-yee,1999年3月-2000年7月)
梁建邦(Andrew Leung Kin-pong,2000年7月-2004年9月)
林鄭月娥(Carrie Lam Cheng Yuet-ngor,2004年9月-2006年3月)
胡寶珠(Sarah Wu Po-chu,2006年3月-2010年9月)
鍾小玲(Agnes Allcock,2010年9月-2013年2月)
吳麗敏(Erica Ng,2013年2月-2015年10月)
杜潔麗(Priscilla To,2015年10月-)

https://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E6%B8%AF%E5%BA%9C%E9%A7%90%E8%8B%B1%E5%B0%88%E5%93%A1

同一post, DQ就DQ兩個
不過咁既話都係夾硬話冇事多
唔理係咪炒車 點都推左先
等睇搬龍門
炒落山都要推爆佢
炒車都照去
推到炒車
有冇人sd去胡官個競選辦到
焦土戰黎啦
記者快D去問下大狀黨啦

算吧啦,咁耐以黎都無見大狀黨搞過jr
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞