[仲衰多樣?] 林鄭月娥 居港夠廿年嗎?

543 回覆
701 Like 4 Dislike
http://www.immd.gov.hk/hkt/services/roa/term.html

通 常 居 住
任 何 人 如 果 是 合 法 、 自 願 和 以 定 居 為 目 的 而 在 香 港 居 住 ( 例 如 讀 書 、 工 作 或 居 留 等 ) , 不 論 時 間 長 短 , 他 / 她 會 被 視 為 通 常 居 住 在 香 港 。 如 果 他 / 她 只 是 暫 時 不 在 香 港 , 仍 會 被 視 為 是 通 常 居 住 在 香 港 。
關 於 一 名 人 士 是 否 已 不 再 通 常 居 住 在 香 港 的 問 題 , 須 視 乎 其 個 人 情 況 及 其 不 在 香 港 的 情 況 , 包 括
不 在 香 港 的 原 因 、 期 間 及 次 數 ;
是 否 在 香 港 有 慣 常 住 所 ;
是 否 受 僱 於 以 香 港 為 基 地 的 公 司 ; 及
其 主 要 家 庭 成 員 ( 配 偶 及 未 成 年 子 女 ) 的 所 在 地 。

PS照推
留明睇跟車太貼

炒撚硬啦,香港聘請嘅僱員派駐外地,係唔會斷佢嘅residency
http://www.immd.gov.hk/hkt/services/roa/term.html

通 常 居 住
任 何 人 如 果 是 合 法 、 自 願 和 以 定 居 為 目 的 而 在 香 港 居 住 ( 例 如 讀 書 、 工 作 或 居 留 等 ) , 不 論 時 間 長 短 , 他 / 她 會 被 視 為 通 常 居 住 在 香 港 。 如 果 他 / 她 只 是 暫 時 不 在 香 港 , 仍 會 被 視 為 是 通 常 居 住 在 香 港 。
關 於 一 名 人 士 是 否 已 不 再 通 常 居 住 在 香 港 的 問 題 , 須 視 乎 其 個 人 情 況 及 其 不 在 香 港 的 情 況 , 包 括
不 在 香 港 的 原 因 、 期 間 及 次 數 ;
是 否 在 香 港 有 慣 常 住 所 ;
是 否 受 僱 於 以 香 港 為 基 地 的 公 司 ; 及
其 主 要 家 庭 成 員 ( 配 偶 及 未 成 年 子 女 ) 的 所 在 地 。

PS照推

法盲不如數吓佢老公好過啦
普通法講wife's residency follows husband
雖然律政司好大機會唔會理,但都照推先,唔理炒唔炒車

有無得市民告㗎?
幫推
雖然律政司好大機會唔會理,但都照推先,唔理炒唔炒車

有無得市民告㗎?

司法覆核,好似尋日覆核王2號咁
人大黎個釋法 20年改15年就痾茄啦 好不好 #差不多啦不用分咁細
應該講緊佢有bc,入英國就會係變返英國公民身份,即係返祖家啦,就唔計通常居住咁囉
人大黎個釋法 20年改15年就痾茄啦 好不好 #差不多啦不用分咁細

支持人大釋法
公務黎
代表香港政府駐外地工作
雖然我都唔鍾意淋病
但用呢個case黎插佢真係夾硬左
佢係受聘於香港公司派駐去海外,應該係當通常居港

佢有無向英國政府申請工作簽證先? 如果無姐係用英國公民身份啦
講足十頁都係連登仔圍威喂,報導呢?
晒膠氣
就算係一絲機會都唔可以放棄,推到條八婆仆街
講足十頁都係連登仔圍威喂,報導呢?
晒膠氣

幫你打埋飛機好唔好呀
推 之前玩dq 玩得咁開心呀拿

佢有無向英國政府申請工作簽證先? 如果無姐係用英國公民身份啦

英國公民身分同通常居住地無衝突㗎。
佢受聘於香港政府派駐英國,即係話佢調走時就跟住離開,你無理由捉佢以英國為居留地

通常居住唔係事必講個肉體留喺香港

正如講過,普通法講妻子嘅通常居住地可以以丈夫嘅通常居住地為依歸。即係話老公喺香港通常居住,太太就自動視為以香港作通常居住地

佢受聘於香港政府派駐英國,即係話佢調走時就跟住離開,你無理由捉佢以英國為居留地

正如講過,普通法講妻子嘅通常居住地可以以丈夫嘅通常居住地為依歸。即係話老公喺香港通常居住,太太就自動視為以香港作通常居住地

佢老公都係英國喎

佢老公都係英國喎

所以你用呢樣挑佢好過話佢派駐多多聲

雖然佢拎受聘於香港政府已經係good defence
因為拎邊樣理由去判定通常居住地係由佢話事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞