[仲衰多樣?] 林鄭月娥 居港夠廿年嗎?

543 回覆
701 Like 4 Dislike

喺呢篇文嘅feature picture, 林鄭月娥 好威咁,講自己喺2004年至2006年擔任香港政府倫敦經貿處處長嘅位,非常威水咁。只不過,當時 林鄭月娥 作為英國公民,就算係香港政府派駐佢出任倫敦經貿處處長嘅位,就可以令佢足以喺居歐權問題以外,再被DQ。

林鄭月娥 住唔夠香港廿年

根據《行政長官選舉條例》第13條d款嘅規定

(i)有關的選舉是為填補將會根據第4(a)條出現的行政長官職位空缺而舉行的,須 ——(A)在行政長官職位出缺之日年滿40周歲;及(B)在行政長官職位出缺之日前在香港通常居住連續不少於20年;

智力問題又嚟,一個英國公民,係香港政府僱員,被派駐喺英國擔任經濟貿易處處長,咁呢條友,喺2004年至2006年期間,係唔係通常居住喺香港? 林鄭月娥 雖然會因公事返嚟香港開會(maybe),但係,佢大部分時間都喺英國,而佢作為英國公民護照嘅持有人,咁唔可以當佢係通常居住喺香港。特別 林鄭月娥 嘅英國公民身份,令她擔任香港政府經濟貿易處處長呢個位好古怪。

雖然根據Hong Kong Economic and Trade Office Act 1996嘅附表, 林鄭月娥 作為香港政府官員,可以享有唔少等同領事人員嘅民事及稅務豁免,但作為英國公民,佢進入英國果刻,就係自己人,無乜理由當佢係一個完全嘅外交人員處理。所以, 林鄭月娥 可唔可以算係連續居港廿年,呢件事我極有保留嘅態度,選舉管理委員會喺呢個問題上,有無問過充分嘅法律意見呢?

究竟 林鄭月娥 係唔係一個連續居港夠廿年嘅人,香港經濟貿易處處長係一名英國公民,呢名英國公民返到英國,又係唔係當居住於當地,但有一點可以肯定,如果 林鄭月娥 2004年-2006年,如果曾經喺英國登記做選民嘅話,咁 林鄭月娥 好難被視為一名通常居住喺香港嘅人,如果有人喺英國查閱當年嘅選民登記冊,應該係一件十分有趣嘅事。如果無登記,都仲有得拗,如果佢有登記嘅話,我真係唔知佢可以點拗落去嘞。呢一點,我真係留名食花生。

果位XX人喺英國,慢慢賺你嘅維穩費,但居港廿年呢個問題,應該唔關你呢個澳門人事。

https://martinoei.com/article/13071/%E6%9E%97%E9%84%AD%E6%9C%88%E5%A8%A5-%E5%B1%85%E6%B8%AF%E5%A4%A0%E5%BB%BF%E5%B9%B4%E5%97%8E%EF%BC%9F
照計一check海關出入境紀錄實知

不過依家嗰政府
Push
Pish左先
呢到可能有得講,主要睇下駐英經貿處係咪同大使館同類型,即係果到實際係香港屬地

不過點都好,推到條死八婆仆街實冇錯
留名恥笑
pish
好似幾有趣
唔理炒車 推咗先
唔理炒車 推咗先

照計一check海關出入境紀錄實知

不過依家嗰政府

關海關咩事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞