從前有個韓國人比人嚇,驚得濟講左句......

210 回覆
1175 Like 43 Dislike
巴打出發點係好, 雖然係治標不治本, 亦教到人點幫人做輔導
可以將人喺邊緣拉返出嚟..係可以吊住命先既

不過, 我個人覺得有啲根本問題真係解決唔到(單單一群普通人或者個人不能解決既), 承受唔到既話,
真係明白到佢既苦係生不如死既..
我只可以尊重佢地既決定, 唔會話支持或反對佢自殺

有時社會幫唔到呢班人, 就死Lur佢地去生存
咁樣係冇意思..社會係要改善有咩唔好既地方
社會幫唔到佢, 都起畀返人有有尊嚴咁去了結自己生命既權利
呢個先係個人意志

自殺呢樣野基本上冇絕對既對與錯
冇必要去刻意防止
反而要做既係政府, 社會解決導致
該頻密自殺群組自殺既根本因由仲好啦
改變價值觀? 改變政策? 行業風氣待遇? 產業結構?
解決唔到就唔好阻人死

btw
單張入面有錯字
報導個導字係道, 係道出事實, 非引導
自殺新聞一搬都令人不安, 唔應該跟係"分享"後面
一樣野你都唔鍾意, 唔享受, 又何來可以用嚟畀大家享受呢?

你屌我?我有畀你屌架

所謂 道可道,非常道。口述之意未為真也。
主流媒體報道真相係應該,係責任。
引導人去思考事實真相背後影響,導人向好方面諗
而唔只係以負面新聞話比人知 係呀,我哋社會多問題呀,吹呀?!
我諗以真相導人向善,亦都係做新聞嘅人,其中一樣核心價值。
放負有錯咩 成個社會都係負能量
點解仲係咁加啲正撚樣落去 能量過多會爆炸咖
放負 放走一啲負能量,就係因為我地責接唔到咁多先要去解放自己。
都係想有人明白 都係想有人陪伴
有頭髮 邊個想做熾哥
但係每一個話想幫,但實質都係推緊我地去死 食屎啦你班正撚樣

巴打,絕望之際,其實你只要可以話俾佢個心知你會係佢旁邊陪住佢就夠咖啦
唔好自責自己做唔到野,佢都唔想你因為佢而自責。

所謂正能量其實都係用嚟掩色梗呢個社會既潛在問題
其實係用嚟呃人, 自我洗腦..
用嚟留住奴隸條命去勞役梗佢地

你唔要正能樣,你都要放走負能量發洩下。
你用得正負能量比喻,斷估都唔會認為心裡太多負係好事?
早兩日聽band show, 有隊band玩幾首歌都係負能量嘢,爆發完大家都好似真係鬆咗啲...

.
.
.

之後我啲肉真係鬆咗啲
連登同高登既人都一樣
見到人開post話想自殺會叫人去死
我都見過好多
有時可以既我會關心下對方
不過自問唔係好識安慰人
但叫人去死真係好冷血
論據仲要係想死唔會上網開post
之前有個女仔上網放左張天台相上ig就跳左落去
想自殺既人心理係好複雜

以前有個好細個既女仔同網友講佢想死
佢個網友應佢:咁你咪死
佢係屋企自殺死左
好多時你冇心既一句說話力量真係好大
我都預左有人會話我偽善
但係係發生過係我人生入面好深刻既事
雖然我唔係果位網友
但我諗佢呢世都唔會安樂

希望大家講野之前三思

直接叫人死係冷血

但係用同理心經了解過後,
默認支持自殺者以死作解脫
就並非冷血!!!

而盲目死lur叫佢留返喺凡間受苦先至係冷血

所以呢到冇人死lur。認同同理心之意。感謝巴打段段用心嘅回應。

你會默認支持,我會默認我唔想見死不救...

就好似你係呢個post 留言,就默認你會同樓主一齊......

糟糕了!
樓豬係社工

我屌你老母

家母要book的,but你條盲撚冇睇留言?
日本年年3萬人自殺Tim
其實都係個人選擇,無乜所謂
生命本黎就無價值
玩夠/頂唔順咪唔玩囉

日本嘅社會風氣啲唔同,冇得比。

我只求第時女友有三上bb咁正就ok
見到有自殺post成真就上黎留個言。
睇到氦氣自殺post, 覺得好唔安樂
其實每個人既每一句說話都影響好大。
可能當時陪下絲打傾下計,鼓勵下佢,咁個結局會唔同啲。
就算唔係身邊識既人去世都好,個心都唔會開心
你企前面,一齊推!hehe
你邊忽知我係男?
輕輕一推
輕輕再推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞