從前有個韓國人比人嚇,驚得濟講左句......

210 回覆
1175 Like 43 Dislike
呀你嚇死我~
.
.
.

其實我都係想請大家花少少時間睇一睇以下訊息。
因為呢排風氣有少少差,最近亦都多巴打開post,我想大家認清多少少有關青年面對自殺應對手法。
查實媒體渲染得好勁,經常提及或報導類似事件,睇得多都會盈住盈住,有唔好嘅感受,媒體界嘅朋友可以參考下圖:

有日,有隻馬跌左落河,你哋估下跟住發生咩事?
.
.
.
冇錯,佢變左隻河馬,等等未完,跟住佢上番岸之後又跌左落海,估下跟住......

關於正面嘅字眼,用詞,多讚少彈,亦都係正常同人相處嘅方式。

最近有巴打開post死亡直播,有好多巴打即刻做嘢制止,不論個post真偽,眾巴打留言陪伴樓主左右確係感動。

我有個frd叫呀龍......
我成日同佢講:you are not alone

時事台巴打可以留意下,不過近排最hit都係淋病,見到面都真係想講句......
食薯片啦你!(自行想像張學友換左薯片叔叔

有日有隻北極熊無聊得濟,蚊哂自己啲毛落嚟,跟住打電話同我講左句:喂,我有啲凍呀...... `@*&$@₤#~=

你知唔知道google自殺,第一個結果係彈個電話比你打過去,係呀,有啲屎忽係都想要幫你,點解?因為......
係愛呀哈利!

個個都係天使,跌落凡間緊係會受傷有缺陷,我都成日比人笑我短......
個身高~
有缺陷先顯得每個人特別,呢個就係我哋世界其中一樣美好嘅地方。

以前乜都唔識,入左日本餐廳食嘢,一入到就話我...
你一世都咪射! 我會證明你哋係錯架

邊首歌呀?郭富城個首呢...真係幾好聽

以來圖片來自香港大學防止自殺研究中心facebook
笑話提供:我的朋友

簡單而又講經一句,社會需要三隻字!就係......

正能樣

???出唔到個量字......

anyway,係非洲,每過六十秒就有一分鐘過去......

最近天氣有啲熱,打完post落街剪過靚髮先。
我小學有個miss都自殺死左
佢死前有msn我地話好大壓力
但我果陣只係隻小學雞唔識覆
有時一句說話影響真係好大
學定點樣做都冇壞
呃得自己幾耐
開完post又咪凈係可以睇住人地去死
支持
多謝樓主
push
認真討論
一個人自殺,一定有佢個原因。係乜嘢原因,身為外人,實在唔應該外加理由畀佢。
可能因為學業、朋友、家庭、情人、欺凌。講真一句,無從稽考。
不過點解佢地都有一個共通點?都係學生?可能,可能真係學業壓力,導致連希望都冇埋啦。

另外,有個觀點想提一提嘅。你老味啲濕鳩傳媒,不斷將每單自殺案連埋一齊。變想助就風氣。
雖然事實上的確好多學生自殺,不過點撚解要一單一單數住?統計?計算?然後用以數政府不是,數教育局不是?就因為報紙嘅立場,導致一條生命完咗,都要畀人利用。

唔知大家有冇睇過 消失的兇手 ,劉青雲嗰套。
嗰種殺人手法,其實根本同依架嘅狀況類同。

或者可能我諗多咗。但認真希望死者得到安息。

我係隔離po提出過嘅一個觀點
係呢到參與下討論先
當自殺成為風氣 到底責任係邊一方呢

有人勉勵,有人推動。人嘅惻隱之心被評為偽善。到底發生咩事 責任又誰屬呢

好攰
睇唔明,but thanks
如果一個人深思熟慮後決定自殺其實無必要阻止
認真討論
一個人自殺,一定有佢個原因。係乜嘢原因,身為外人,實在唔應該外加理由畀佢。
可能因為學業、朋友、家庭、情人、欺凌。講真一句,無從稽考。
不過點解佢地都有一個共通點?都係學生?可能,可能真係學業壓力,導致連希望都冇埋啦。

另外,有個觀點想提一提嘅。你老味啲濕鳩傳媒,不斷將每單自殺案連埋一齊。變想助就風氣。
雖然事實上的確好多學生自殺,不過點撚解要一單一單數住?統計?計算?然後用以數政府不是,數教育局不是?就因為報紙嘅立場,導致一條生命完咗,都要畀人利用。

唔知大家有冇睇過 消失的兇手 ,劉青雲嗰套。
嗰種殺人手法,其實根本同依架嘅狀況類同。

或者可能我諗多咗。但認真希望死者得到安息。

我係隔離po提出過嘅一個觀點
係呢到參與下討論先
當自殺成為風氣 到底責任係邊一方呢

有人勉勵,有人推動。人嘅惻隱之心被評為偽善。到底發生咩事 責任又誰屬呢

好攰

我諗現階段唔係諗責唔責任。
假若你朋友/家人有事,你去幫佢又算唔算偽善?

btw 「霞...霞...」,「霞」溶你啲冰
睇唔明,but thanks

你係咪睇唔明我啲爛gag

Think right, be positive. 其實好多野
push
高汁正皮
如果一個人深思熟慮後決定自殺其實無必要阻止

你睇清楚,其實我冇話特別要阻止。
這是大家的決定,我要真民主

好啦,上面個句其實係我諗唔到gag位

Think right, be positive. 其實好多野

yeah, this is the heavy point on this 保時捷.
支持
推推推

yeah, this is the heavy point on this 保時捷.

唔一定要長期逼自己 positive而係應該接受每個人都會有負面情緒,但總有一日會回復正常
正評支持
食飯再睇

唔一定要長期逼自己 positive而係應該接受每個人都會有負面情緒,但總有一日會回復正常

糟糟子表示認同,有容奶大!唔知有冇用錯呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞