呂鴻志:親愛的香港朋友請體諒,台灣人想與中華民國國旗割席

386 回覆
337 Like 61 Dislike
#1打不死的飛鳥

•20m

完全封鎖
支持藍營嘅佢要舉自己嘅旗梗係無問題,呢度又唔係大陸
我只係講係對中共上,藍營嘅立場同我地都幾衝突下
癡撚線
講多一個思考方向就話人五毛
學埋中共咁扣帽子
我覺得台灣人都明嘅
唔會因為我地舉青天白日滿天紅而同我地割
agger
支你老母 支畜
屈鳩殺滯台支畜 同港共鎮壓香港自由比
台獨旗咪仲大爭議
10.10原意係記念辛亥革命only
中華民國國旗 順便反映埋ios冇左台灣國旗問題
之前我問過台灣朋友,佢話用青天白日滿地紅旗🇹🇼🇹🇼🇹🇼
因為網上匿名討論唔需要理解對方感受
特登問過自己嘅台灣frds
無人反感喎
根本台灣人既身份認同複雜到不得之了,你問十個人可能有十個答案,唔通你可以個個都滿足到咩
你支持殺台灣支畜=香港港共 民建聯中聯辦果d
你呢傻鳩三毛支持殺你主人小心 要去勞改
我是台灣人
首先想請各位停止爭執
舉中華民國國旗(青天白日滿地紅)也好,台獨旗也好,台灣旗也好
事實是:你不可能令所有人都滿意
台灣的政治光譜相當複雜,就算獨立派也分不同路線
連台灣內部都很難有共識的問題,我覺得你們就不要擔心了

我自己不太鍾意青天白日滿地紅旗,不少台灣人也一樣
(前面有巴打用區旗舉例,差不多就是那種無奈的感覺)
可是它就是台灣目前的國旗,具有國際認受性
就算有人不喜歡,我相信它還是台灣人目前的最大公約數

不要爭啦,相信大家都是求好心切
早點休息明日才有氣力呀
香港人加油,愛你們(我好喜歡連豬,好可愛)
up
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞