呂鴻志:親愛的香港朋友請體諒,台灣人想與中華民國國旗割席

386 回覆
337 Like 61 Dislike
幫推

我都係隔離個post 叫人唔好舉
比人屌返我收皮
都唔聽人講
其實調返轉
外國人支持香港舉抽氣扇
我哋都唔會反感㗎
我唔知搞個班咩人啦
但依種態度繼續落去真係好恐怖
正如我地出街發夢唔會舉風車旗
中華民國國慶日[1],又稱雙十節、雙十國慶、雙十慶典、武昌起義紀念日、辛亥革命紀念日等,定於1911年武昌起義的發動日10月10日。武昌起義是辛亥革命的開端,起事後的兩個月內,中國各地的革命行動陸續成功,最終成功推翻清朝,並於隔年(1912年)元旦建立了中華民國,成為東亞第一個獲普遍承認的共和國。

又話搞革命?
個歷史背景都唔同
人地支旗係戒嚴時代記憶喎
當呂秀蓮都同意中華民國係台灣社會最大公約數,真正完全不能接受青天白日滿地紅國旗嘅只有極少數超深綠,無必要過分放大、過分擔心。

呂秀蓮也挺「中華民國」:台灣民眾最大公約數
https://udn.com/news/story/6656/3412661
我諗有啲似我哋見到鬼佬支持香港舉區旗嘅感覺,一方面好不屑支抽氣扇,但同時又明白佢哋係支持緊自己
算9數啦01記者
講下點解?
鬼佬唔明唔緊要
但我地同台灣一樣用繁體字冇理由唔明
你係咪有撚病呀屌你老母
你要捉五毛捉鬼死返出去捉
叫人唔好舉嗰d,
有冇諗過舉嘅人目的係咩先,
唔係去connect台灣人啊,
而係去激中共,
喺呢個目標之下,舉民國旗真係冇錯喎

雙十節舉青天白日滿地紅有兩個原因
1. 紀念武昌起義
2. 喚醒香港人以前英治時期雙十節有言論自由既記憶

台灣人見到國際上面出青天白日都唔知幾自豪
係國內比國民黨濫用
反對港獨 台獨 陸獨 支持正統中國中華民國
三民主義統一全中國
我諗應該冇咩野,我依家人係台灣都見到好多青天白日滿地紅旗,連我學校都插左好幾枝...
民進黨早前就動議燒國旗免罪甚至討論改國旗
台灣國旗亦有指國旗內有國民黨黨徽爭議
新的身份證又曾有國旗消失的爭議
唔知台灣人點諗
https://n.yam.com/Article/20170619388032
你老母有性病呀屎忽鬼,開佢房門屌佢啦!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞