呂鴻志:親愛的香港朋友請體諒,台灣人想與中華民國國旗割席

386 回覆
337 Like 61 Dislike

但我有台灣朋友都幾反感,可能佢係好L綠及對支旗好反感嗰啲,佢明我哋想激土共,但佢又唔係咁認同呢支旗,佢都陷入一個好盾矛嘅位。
咁你or你老母應該對"深綠"有認知上既錯誤。

你講既呢隻"深綠",
同柯文哲嗰隻"墨綠"係同一個阿媽生既。
9月未,台灣北中南各地舉辦撐港集會,
係邊啲台灣本土派團體做搞手既?
去睇下佢地呢一刻,或者歷年1010關於"國慶"既post先啦。

再舉臺灣翠青:

睇嚟台灣都有熱狗嗰類人,一般台灣人邊會咁L小家。
我覺得兩支旗平排應該最冇爭議
不過戒嚴標語就唔好喇
好鍾意支翠青旗,不過係台灣唔係咁多人識,如果透過新聞畫面傳返台灣都幾有趣
現在真的很迷茫 太多對台灣旗不同的聲音 請台灣人多指點
我覺得兩支旗(中華民國旗同台灣旗)一齊舉會好啲,雙十節嘛,不完美但可以接受囉
但咩中華民國先係正統中國、熱烈歡迎民國接收香港個啲就唔好喇,事關台灣政府都好努力淡化中華民國對台影響,睇下呢幾年國慶design就知
connect香港人同台灣人既係中國既壓迫,而唔係我們都是中華民國人
自己上facebook
打幾個字搵黎睇下好難?
老奉要人搵哂比你呀?
咁中意舉冥蟈旗你就舉飽佢啦
廢閪事同你講。

重點係港獨唔可以講出口
“台獨”其實都係一樣
正常人都明啦
唔明睇新聞
上連登或望下啲文宣都明啦
完全係班五毛引我哋舉台獨旗
然後向支那愛國主義打針
謝謝你上來分享你的看法
民進黨戒嚴受害最深都仍然用緊青天白日滿地紅旗
搞果班人 1個月前已經出po 原本想十一都舉

不停死推 不斷有人反對 不停開新po

死都要大搞
係你認知錯誤,我老母每次投票只支持民進黨,佢好憎柯p。深綠嘅人唔鍾意青天白日滿地紅旗,但唔介意為提高台灣國際地位而喺國際場合揮動呢支旗
🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼🇹🇼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞