呂鴻志:親愛的香港朋友請體諒,台灣人想與中華民國國旗割席

386 回覆
337 Like 61 Dislike
呢個就係個目的 好明顯 睇d留言都估到

好多慶祖國 真正中國人國慶嘅po

利用香港今日國際關注度

雙十可以 帶個信息出黎
雙普選=港獨
我個台灣frd幫綠營助選
佢話大把台灣人對呢支旗冇感覺,但舉左個對比係會好震撼
奶共果班直接舉左五星旗啦
我相信三民主義一定能夠戰勝共產黨
戰勝所有獨撚
🇹🇼🇹🇼post好易有幾百個like
之後就會和應舉其他台灣旗
好明顯帶風向
反共不反中
到頭一場空
你地班 大中華膠 想騎劫個運動

你成功啦 連登仔 見到激中共 就失理智
反共旗 老共唔中意

就咁簡單
舉咩旗都有人唔鍾意架啦。不如乜都唔好做,返屋企瞓覺啦
根本上台灣人,佢地口中嘅外省人又好、原住民又好、山地人又好、平地人又好,賽德克巴萊族人又好,已普遍視青天白日滿地紅旗為神聖之國旗,並無黨派或政治立場之分,而且大部分台灣人普遍都視孫中山為國父(台北亦有國父記念館),而青天白日滿地紅旗正正就係國父孫中山及辛亥革命先驅陸浩東所創立,台灣人又點會抗拒及排拆先?雖然幾十年前國民黨曾以鐵腕手段管治,但時代唔同喇,請勿再將某啲歷史盲點偷換概念,刻意帶動風向,亦希望各巴絲打自行思量。
臨雙十好多post叫唔好舉

兩張圖話你知 點解舉青天白日滿地紅冇問題
https://lih.kg/1617816
Pull on9 post
各位巴斯,我是台灣人

如果這面旗對香港的運動有幫助
多數台灣人不會反對在香港舉這面旗
畢竟在108年前這個國家的建立
香港人出錢又出力

現在跟香港人一起追求一樣的價值觀
一起舉這面旗沒有不對

加油!!
去你老母咩
就係要否定你國支那正統
番鳩你百度啦
大家了解下台灣823事件先
YouTube 有個台仔叫cheap講history 有一個系列講呢單
好多人黨國不分,中華民國同台灣又不分,孫中山起義同蔣介石統治又不分,雙十同台灣又不分,然後係度干涉其他國家內政話舉台灣/台獨旗好過舉滿地紅旗
基進黨差唔多係台獨光譜最極端,你攞佢嚟代表全體民意?

同埋呢班友假冒「香港民權抗爭」個名自己籌款,食香港抗爭者夾棍,仲好意思提

係時候update吓香港人對台灣嘅認知
說得對,辛亥革命香港也有份參與
屌你識唔識字,仲高招?串緊你都唔知
去重新睇啦,玩膠當真
咁講應該好似港人對抽氣扇旗嘅感覺
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞