呂鴻志:親愛的香港朋友請體諒,台灣人想與中華民國國旗割席

386 回覆
337 Like 61 Dislike
其實你今日開post俾人屌完,你宜家又開一個,你話唔係想帶風向都好難信你。
再講雙十真係中華民國國慶丫嘛,我想慶祝而舉青天白日滿地紅旗又有乜野問題先?
其實仲有支義勇軍旗可以舉
真 咁樣先帶到個效果 你諗下雙10舉 正統中國國旗既話會幾震撼 中共唔嬲到賴屎
同時話俾全世界聽 得一個中國就係中華民國
我講緊台灣藍營。
你咁樣同捉鬼有咩分別?
我認同連登依家好多分化撚 扮晒極端勇武或者極端和理非
但賀唔賀雙十? 點賀?(強調紀念革命定台灣國慶) 舉咩旗?
呢啲唔撚使傾?唔可以傾?
打晒持相反意見嘅人係打手、分化撚真係好咩?

利申 對民國旗反感 唔主張舉旗 太多爭議
但認同台灣人會明我哋純粹想激中共
你真係黨國不分
戒嚴係國民黨做既,
況且人地宜家民進黨執政都仲用緊青天白日滿地紅旗。
事實係有啲人唔理解人地歷史同宜家政治情況
有台灣人講其實都係想提下大家 (但真嘅,自己識嗰啲台灣朋友都話理解)
啱啱我睇住有個台灣人入左香港行動group 同啲人講
啲人直接話你台灣人鍾意點點點係你台灣人嘅事仲話係香港活動關台灣人咩事
台灣人一路聲援我地,咁樣屌人地?
我屌你聽日雙十呀 民國國慶唔舉青天白日滿地紅舉乜呀?
係要連人地國慶都要搞串先安樂?
支共越打壓民國國際地位
香港呢個國際城市越要支持同大規模慶祝
想問青天白日旗同台灣旗唔係同一樣野黎架咩
佢哋成幾支旗,民眾對啲旗都有唔同感官,好難話舉邊支唔舉邊支
反正我淨係知要落鳩中共面我地雙十大肆慶祝就可以了
舉邊支旗?舉撚曬佢哋啦屌
建議雙十加句 支持民國 入番常任理事
去除支共 竊國地位

https://youtu.be/OLQklUErrFs
16:09-16:46

拜託唔好將臺灣急獨派當主流民意 OK?
所以係要兩枝𣄃一齊出
代表主體思想既改變
有三點想講

1. 首先搞清楚,中共對於晴天白日滿地紅旗係極度忌諱:

所以呢支旗係得到認證台灣朋友即使對呢支旗既象徵意義有保留,但都會明白呢個舉動係no offence。 就正如外國人支持香港人既時候拎出個紅色風車旗,我地都唔會因為咁而覺得佢地係想故意冒犯

2. 因為台灣作為一個獨立政權係國際上好少得到認可(純事實論),甚至處處受到打壓,好似以中華台北既名義參加國際賽事:
所以每當中華民國旗(非國民黨旗)出現係國際場合,通常都會有一種自豪感:

3. 最緊要既一樣,雙十節作為國慶本身就係中華民國所遺留既痕跡,既然揀得呢個日子去舉旗,舉返中華民國國旗都好應該
哩個比喻ok
舉民國旗
除支共位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞