呂鴻志:親愛的香港朋友請體諒,台灣人想與中華民國國旗割席

386 回覆
337 Like 61 Dislike
你生存就無謂
香港人認台灣正統
否定支共非法統治
攞唔夠10%人既意見代表全台灣人
唔係5毛又係咩
水洗都唔清
知唔知做呢d野對運動分化傷害有幾大,浪費幾多大家時間
Freddy反開國民黨
咁又唔可咁樣比較
青天白日滿地紅旗曾經係中國國旗
依家轉型左做台灣國旗
但抽氣扇只有一種含義,就係殖民
外國舉抽氣扇亦係純支持香港
唔係因為支持別的政權
舉台灣旗唔係為咗親台
係為咗反共
屌 一早有POST講 我仲力勸手捉唔好用中華民國國旗 我被人屌到仆街
想激尻中共 台獨旗最爽
問左幾個台灣kol都話會明咩意思 舉左都無所謂
根本自己揣摩太多 國民黨咩都會濫用黎搶票 唔洗在意班小醜
即使係蔡英文,佢以總統身份出席國際場合既時候,佢都係拎住中華民國國旗,因為暫時呢個國家都仲係行緊中華民國憲法,呢個係不爭既事實

我都唔否認呢支旗既背景係當時 國民黨=中華民國 而出現,而依家既國民黨既傾向已經係國共一家親 搞到成件事好複雜

但我想講既只係,用返中華民國旗係雙十當日既活動係有實際意義,係要宣揚返“中華民國”呢個正統,對應返十一當日所表達既不滿 (或者純粹想令土共難堪)
香港圍埋討論俾人屌都算,我見到有手足直接屌台灣人係咩玩法
國民黨奶共 我想問點激??? 台獨旗效果會唔會大D?
所以無論舉乜旗都有人鍾意有人唔鍾意
Push
大家聽講句 如果係真心慶祝雙十就舉中華民國國旗 無任何政治目標 反正中共不痛不癢
想激中共用台獨旗
3. 令嗰啲鬧港獨嘅支那人lag機
台港一家

其實同樣,無香港人見到枝紅色紫荊旗會覺得有歸屬感咁囉。如果有地方話支持我地然後用個枝區旗,我會血都嘔晒出來。

所以旗海?不了。
唔係話你講嘅嘢唔啱,又話者你係五毛

只係覺得佢可能只係代表到部份台灣人嘅諗法,但未必係大多數

即係好似之前有啲美國報道或者議員講話運動變質,並唔代表就會係全部美國人都唔支持,甚至令人權法案通過唔到

始終唔同嘅台灣人都會有唔同嘅意見,所以我會諗嘅係:
雙十唔用青天白日旗用其他旗會唔會反而仲差?
咩旗都唔用咩都唔做係咪反而仲唔好?
中共最想嘅應該會係咩旗都見唔到,咁我哋就更應該掛出嚟啦!
咪係囉
我先話樓主好鬼
你去貼一啲綠營嘅睇法冇問題
佢哋不嬲都唔係好鍾意支旗
好似幫國民黨助選
點解唔好舉支旗咪解釋囉
但完全冇講過之後就開第二個post又話唔好舉
咁你除咗想帶風向話俾人知唔好舉
有咩好解釋?

唔通10.10我今日淨係舉台獨旗旗啊?
咁今日本來嘅意思咪冇晒?
屌咁我平時都舉得台獨旗啦
定係你想話就係因為俾人打壓
要激到共產黨仆街所以要舉台獨旗啊
又冇講喎
淨係叫人唔好舉旗
但又冇解釋過喎 兩個post 好野到
平時中共係打壓支旗
中國旗我係會舉呀
但係我偏偏唔會舉你個支旗 吹咩
我老母係深綠嘅台灣人,佢聽到我舉中華民國旗好開心,仲話跟我一齊去舉

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞