[獨撚鳩遊]4日3夜山陰快閃鳩鳩鳩遊

216 回覆
14 Like 1 Dislike
2月去果度自駕, 出雲市算係最發達多野行既地方了....我女友話悶過去台灣
2月去果度自駕, 出雲市算係最發達多野行既地方了....我女友話悶過去台灣

要行街個d就唔好去呢d鄉下地方........

你女友應該鍾意 10日 東京shopping

港女

港女

又唔好咁講....山陰地區的確一入夜無乜好做
Last Day
其實無乜好做,快快手完左佢先

一早起身checkout同放d野去松江站coin locker,再上月台睇下有乜好影
結果遇到佢,285系寢台特急Sunrise出雲,而家日本唯一定期既寢台列車
有機會一定一定要坐到!!

影完就返落去,搭巴士過松江城,2號月台就係;或者行過去要15分鐘

之前見有人問點坐日本既巴士,其實通常都上車拎整備卷,
落車對下個mon上面整備卷個號碼相應既銀碼,入錢同整備卷就得

落車,好紅既葉呀

呢位係松江藩藩主松平直政,佢係結城秀康(德川家康既次子,因為係孖生仔而被視為不祥人,所以家康一直都唔鍾意佢,之後重將佢先過繼畀豐臣秀吉,
後來過繼畀結城家)第三仔,由信濃松本移封過黎,相傳係大阪夏同冬之陣都有出戰,重同真田信繁交過手

呢個係出雲富田藩(松江藩前身)既初代藩主、豐臣三中佬之一既堀尾吉晴
本身以月山富田城做根據地,但因為月山富田城係山城,對外交往唔方便,
所以就起左松江城黎代替

岸清一,松江本地出身,被譽為日本近代體育之父,做過國際奧委會委員,
致力將日本體育同國際接軌,日本足協加入FIFA佢功不可沒

護城河+葉子

國寶松江城 ,2015年7月8號先升格

咁岩有菊花展,興趣不大

臨尾都有城跡

主角松江城天守
作為12個現存天守既其中一個,松江城建於1622年,
期間當然有維修過,但大致都保留到原來樣貌,
同時因為佢遠離戰亂地區,所以好好彩係廢城令同二次大戰中保存到而家

我去過既城入面最hea既入場卷,唔知關唔關外國人優惠事

一如其他現存天守,都係要除鞋

井戶,好深....同埋唔知點解東方人咁鍾意見d池、井之類既野都會擲錢落去

鯱像,松江城都有

相比之下松江城既樓梯唔算難行

天守頂樓望出去,唯有係度睇宍道湖喇

國寶指定書

臨尾都有城跡

去多兩個現存天守
計埋姬路、彥根、丸龜,去左五個,重有七個
係同犬山擦肩而過

天陰陰,唉

行完松江城就去米子行下,又天陰陰落雨,重有陣陣陰風,屌你老味

好靜無乜人既商店街

咁樣又幾盞鬼喎

返到米子站.....米子作為山陰鐵道既起源地,
站外有紀念裝飾,重有歌仔聽

係米子市區行緊個陣yahoo個地震速報已經有地震,feel到有少少搖
返到米子站就拎左塊版出黎,只係遲延無運轉見合,好彩

要去機場了,境線既鬼太郎彩繪列車,Kiha40型2輛編成

米子空港站,其實都係一個無人站
2008年為左配合米子機場跑道擴建而順手將境線拉到米子機場附近

過左天橋沿住行五分鐘到就到機場主航站樓了

check in了,租ANA的地勤,但有個著HX制服既女人幫手
又係見到港蝗係路中心就地開喼執執執同大大聲講野既時候
同埋今程機都係旅行團客比較多,都係得半架機滿

上一層就係出境大堂,得幾間鋪頭,但都幾多人

有JCB白金卡可以免費入lounge,當然入去hea下

入去個陣送左舊果子,先記得今個月係神在月,
姐係全國所有神都會齊集出雲開會(傳說中日本好多神都係大國主所生,
大國主可以講係眾神之主),咁就叫神在月,其他地方就係「神無月」

繪馬,無興趣寫

自助飲品機,多冰少冰走冰佢都做到
唔好完啦

3樓有個展望台,但去到門口有位人兄企係度話唔畀出去住,
話自己係警察,要我等一陣
唔知係咪因為米子機場係軍民合用,有軍事機密唔畀得人睇
咁等緊個陣就睇下介紹,都係ANA地頭,
再加HX/Air Seoul(Air Seoul無介紹 )

好大風既展望台,重有海上保安廳既龐巴迪DHC-8 +應該係航空自衛隊既C-1運輸機

禁區入面得一間duty free

回程既飛機餐,過得去既

香港上空特別光,同埋應該兜左幾個圈

落機都係mid-filed,返去好鬼遠

又到最後等行李......有行李帶就同時出四班機,有行李帶就一班機都無
同埋delay左半粒鐘先出到行李,夾埋等左成個鐘
如果唔係有剃鬚刀片我唔會寄行李
咁就完左了
現存天守我都去過高知/宇和島/松山/丸龜/備中松山/姬路/犬山/彥根
希望可以快d去埋其他果d

港女

exactly, 我女友唔港女, 無名牌唔shopping, 鐘意去睇景. 事實鳥取米子果邊真係唔多特別野, 就連鬼太郎條街都係一般, 夜晚整多d 燈光做下d 鬼魅氣氛都好丫
現存天守我都去過高知/宇和島/松山/丸龜/備中松山/姬路/犬山/彥根

剩係四國都已經4個

港女

exactly, 我女友唔港女, 無名牌唔shopping, 鐘意去睇景. 事實鳥取米子果邊真係唔多特別野, 就連鬼太郎條街都係一般, 夜晚整多d 燈光做下d 鬼魅氣氛都好丫

鄉下地方將就下,都幾舒服呀,至少今次無乜遇到香港人或者支那人
靜靜地有靜靜地既好

原來連登有城膠

原來當時孖生仔係不祥

係,因為覺得同狗同畜生一樣

鄉下地方將就下,都幾舒服呀,至少今次無乜遇到香港人或者支那人
靜靜地有靜靜地既好

其實去邊旅行都好
首先要認知左你去個方向係點先
SHOPPING, 賞花, 城, 食 定乜
有左方向就唔會突然覺得悶或者失望

靜靜地有靜靜地既好

其實去邊旅行都好

無錯,所以我次次去都一定有主題,同埋都鍾意一個人週圍行

靜靜地有靜靜地既好

其實去邊旅行都好

講得好啱
講得出去日本旅行悶嘅人
根本就無思考過⋯

去之前要先認清目標
我去係為咗了解歷史文化
不知幾精彩

靜靜地有靜靜地既好

其實去邊旅行都好

講得好啱
講得出去日本旅行悶嘅人
根本就無思考過⋯

去之前要先認清目標
我去係為咗了解歷史文化
不知幾精彩

只會覺得唔夠時間,唔會覺得悶
就算去我最憎既泡菜國都未致於好悶
米子空港個JR站好on9
機場又無得換pass
賣飛部機最多入一千yen
咁岩岩落機邊鬼有散紙咩
搞到又要搞番香港人唱錢
米子空港個JR站好on9
機場又無得換pass
賣飛部機最多入一千yen
咁岩岩落機邊鬼有散紙咩
搞到又要搞番香港人唱錢

所以其實搭巴士出去會更好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞