[獨撚鳩遊]4日3夜山陰快閃鳩鳩鳩遊

216 回覆
14 Like 1 Dislike

你有無去桃太郞個博物館?
好那恐怖

無,只係去左岡山城咋,其他都無乜興趣

就算我係秀家迷 都唔會上去睇 1:1 天守模型.....

你有無去桃太郞個博物館?
好那恐怖

無,只係去左岡山城咋,其他都無乜興趣

就算我係秀家迷 都唔會上去睇 1:1 天守模型.....

本身想去津山扇形車庫,但唔夠時間
之前去關西就去左備中高松城跡,又唔夠時間去津山
Day2

因為要趕0658既特急Yakumo,5點幾就起身
天陰陰.....

特急Yakumo,國鐵381系電車,國鐵第一款亦係最後一款擺式列車,
而家得返Yakumo重用緊

今日預左有排行,食多個飯團打底
當然點行都唔夠而家行緊東海道既兩位(三位!?)巴打厲害,係度向佢地致敬

中海,連接住美保灣同宍道湖既湖,
山陰本線有一段會沿住宍道湖同中海既湖邊行

伯備線沿線最多都係呢d

個幾鐘就到備中高梁站,原來《真田丸》有係備中松山城取景
其實備中松山城都出名睇雲海,但我實在唔可以更早起身趕落黎睇

車站隔離就係巴士總站,要去松山城,平日就可以搭市內循環巴士去到「運動公園前」落車,唔好係「松山城登山口」落,會行遠左
星期六日公眾假期會有車直上到城見橋公園,姐係上山穿梭巴士起點,
可以行少d
又或者要睇雲海既就係呢度搭共乘的士,不過要早一日book同得兩班

架火車好撚型

高運轉台係王道
文呢
我打算去攻城
想睇睇周邊有咩好玩

岡山城天守入面大部份展品都唔畀影相,作為守規則既人當然唔會影
呢舊少有地畀人影相,重要可以畀人除鞋坐入去

膠既苦無同洋鎗,支洋鎗唔夠係清州城個支咁聚手

天守頂樓影過後樂園,對後樂園興趣不大

去到二樓有d懷舊小玩意,有d竟然識玩

日落既岡山城,幾有意思

行返岡山站途中有條友用英文同我搭訕sell野,見你英文咁好幫襯下
最鍾意d勁多忌廉既野

對面黃色banner個度係做緊調查,題目係大學應唔應研究軍事相關既野

人地老麥有新幹線同布甸狗換囉,香港個d學下喇

可愛塗裝115系

岡山返山陰地區當然坐特急Yakumo喇,有埋燈箱話你知排緊個度係咩位

係米子見到呢架野,即刻落車影

國鐵443系電車,作為檢測電氣化鐵路設施專用既電車,已經用左40年
除左會係JR西日本既範圍行走之外,重要去埋JR九州、JR四國、肥薩橙鐵道同富山地方鐵道既電氣化區間做檢查
可遇不可求既列車

0號月台,過兩日會再黎,境線列車用

夜媽媽既米子站,靜到不得了

幾日無食過菜,返酒店前特登買支蔬菜汁
咁就完左一日
DAY3

都係一早起身,不過夠近車站無有怕!
第一次見+坐既Kiha187系柴聯車,特急Super Matsukaze,
一坐就深深地愛上左!
起步既推背感,源源不絕既動力(一組2輛編成出力有1800匹),
重有好好聽既引擎聲,加埋擺式列車提升埋過彎速度,
令到我呢個柴油車愛好者一坐鍾情!

同埋最有趣既係Kiha187系係JR西日本成立之後第一款自行研發既特急柴油車,但其實係由鳥取縣同島根縣政府出錢

宍道站,可惜今次無好好落去睇下

將會坐既木次線kiha120柴油車,成架校車咁樣,
剛上車影呢張相個陣已經成堆學生
之後重有一班應該係輕度智障宿舍既宿生出outing,好乖好正常,

btw我地帶仔outing去下大商場呀公園個d已經好困難,佢地重要去溫泉旅館........(偷睇左佢地個session plan )

搭左一陣就到左木次,btw中間有一段電話竟然收唔到

原來木次線已經開左100年

是日主角係遠處準備出場

木次線沿途既站,幾有心思,不過其實好有機會被廢線......

主角入線了,頭先坐個架Kiha120會泊出d畀主角駛入黎

奧出雲大蛇號係木次線既觀光列車,由木次來回備後落合,站站都會停,
特定日子會延長到出雲市,冬天無得坐,之前木次線重因為山陰地區大雪而停駛左幾個星期,期間要代行巴士頂住先

用山陰岡山pass補返指定席卷520yen就okay,

另外佢係用DE15型柴油車拉兩架12型客車行駛,
但唔明點解用客車可以操控到成架車
比較少係日本坐到動力集中式(姐係火車頭拉後面無動力既車卡)既列車

全車可以坐64個人+全車指定席,Car1係無窗既,個日得12度好撚凍
凍既話唔緊要,可以入返Car2,坐返Car1一樣位置

我半程車都入左Car2避寒,實在太凍+落雨,自己又著唔夠衫
(一件U記外套+運動長褲+入面短袖衫 )

而成架車係full既,大部份都係頭先架Kiha 120既乘客,再加一d旅行團客,
同埋班智障人士outing竟然都坐呢架車,好有米

紀念印,當然唔會錯過

有自動售賣機,其實有埋熱飲會更好(我之後特登寫左係意見反映form度 )
沙丘靚WOR
岩岩去完中國地區

鳥取除咗沙丘仲有咩好去

我見個市好頹

我個時去鳥取,有個遊客優惠,一千yen 包架的士三粒鐘可以去三個地方

除左沙丘同美術館

仲去左海邊睇石頭

鳥取車站有間食壽司幾好食

浦富海岸
上次我都有包的士去
去左白兔神社 浦富 最尾去砂丘

我都係

先去白兔神社

再同司機哥哥講想去格離山既觀景台影相

之後車我經浦富海岸去沙丘 某幾個出名景點都有停車比我影相

尾站係鳥取沙丘

Btw 我都出緊山陰山陽遊記
感謝推post,我今次主要係岡山島根比較多,鳥取真係無去
睇落鳥取好似唔錯,等你係篇野度update吧
巴打好熟鐵道
巴打好熟鐵道

入世未深鐵膠一粒
好鬼靚
推落下版
推落下版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞