[獨撚鳩遊]4日3夜山陰快閃鳩鳩鳩遊

216 回覆
14 Like 1 Dislike
上年12月去完黎
搭火車成日要行身轉方向 好麻煩
搭火車成日要行身轉方向 好麻煩

下要轉方向??

呢解說員叔叔一開始就好high咁同大家講要留意條龍,
不過條龍d燈short short著唔哂
結果解說員叔叔尷尬咁講可能今日太凍條龍偷懶

不過我真心欣賞解說員叔叔全程都好落力解說(雖然我聽唔明),
同埋同班乘客一齊玩

沿途一片綠油油,心情係好d既

行過幼稚園,班小朋友特登同我地打招呼

剷雪車

深山之內既發電廠

出雲三成站,有間特產品鋪頭,回程有入去

對面返木次既Kiha120

出雲坂根站,會停車一段時間,同埋站外有小食賣,我回程先有落去買

同埋實在太凍既關係,,一碗暖暖既抹茶簡直係救星

賣野位姨姨好落力咁sell野同整野飲,整碗抹茶個陣見住佢畀熱水整到隻手,
但佢完全無怨言
到左出雲坂根站個陣我重飲緊碗茶,個姨姨就不斷撩我講野,
但其實我真係唔係好聽得明 ,惟有尷尷尬尬咁笑住對佢點頭
同埋佢話同車重有個女仔係香港人,叫我去識佢
個種感覺似係婆婆同個孫仔傾計咁樣,好窩心
出雲坂根站出發之後就會經過JR西日本唯一既三段式折返式路段,同款既好似得返JR九州先有

大概就係咁

(借google圖一用 )

https://www.youtube.com/watch?v=bZTg1BYQZVU
幅圖同片解釋左個運作係點(不過段片個個係回程,不過道理一樣 )

其實我去木次線既目的就係為左佢,真係覺得幾神奇
以前隧道技術未咁發達之前就係用呢d方法將鐵軌越過山嶺

下面既兩段路軌

下面既出雲坂根站

行行下解說員叔叔好雀躍叫我地準備相機,架車亦特登開得好慢,
就係為左影呢個「奧出雲大蛇Loop」同埋三井野大橋,
佢地係國道314號既組成部份, 高低差有105米,
係全日本最大型既螺旋型橋

之後到左三井野原站,係JR西日本既最高車站,有海拔727m
呢個站有接駁巴士去到龜嵩溫泉,同車個班出outing既人全部走哂,
架車即刻冷清好多

最後到左總站備後落合 ,一個無人站,係個度有入左深山既感覺,都幾舒服

但其實呢個站係木次線同藝備線既匯合點,理論上係其中一條陰陽連絡線,
不過兩條線既列車班次完全唔配合同疏到仆街......
完全無左陰陽連絡線既功能
架剷雪車將型棍

(好似下一刻可以變機械人

講緊我呀?
留名, 雖然好似睇過, 但都要睇多次

btw 剛剛去完四國, 見到麵包超人車, 很想要吧

站舍入面,好多風景相同觀光資料

留言冊,鳩寫左兩句

手寫既時間表,好有心

好明顯係附近鋪頭特登寫再貼係站入面

極誇張既effect

回程了,本身想坐藝備線去三次轉三江線,
不過唔想係深山留太耐+太夜返到松江(如果經三江線轉車要接近0000先返到松江),所以都係原車走算
留名, 雖然好似睇過, 但都要睇多次

btw 剛剛去完四國, 見到麵包超人車, 很想要吧

又飛

同場加插今日快閃深圳常平初試和諧號之旅
其實幾舒服既,同新幹線有得比(不過慢好多,最快都係160km/h),不過最差就係班支那人
仲係好似20年前嘅車站 屌

抄人隻 のぞみ 但得160km

常平站真係好古舊,不過其實有樣好既,佢係臨有車先放人上月台

其實廣深線好密車,10分鐘一班
無得同高鐵直接比較既......(不過高鐵站都比較偏僻,特別廣州,要去市中心真係..... )

同埋last一幅係高鐵福田站影既,個站大撚到....不過好空洞,大而無當
行撚死人

無得同高鐵直接比較既......(不過高鐵站都比較偏僻,特別廣州,要去市中心真係..... )

同埋last一幅係高鐵福田站影既,個站大撚到....不過好空洞,大而無當
行撚死人

同埋最撚煩既就係乜撚都要實名,再加埋去到邊都要安檢,
慌死人地會炸鳩你

行撚死人

慌死人地會炸鳩你

做咩撚野咁睇唔開
上去玩命呀

行撚死人

慌死人地會炸鳩你

做咩撚野咁睇唔開
上去玩命呀

去接母親大人

行撚死人

慌死人地會炸鳩你

做咩撚野咁睇唔開
上去玩命呀

去接母親大人

同埋見未坐過河蟹號咪順手試下,
其實細個係鍾意大陸鐵路先…
鄉下地方最好玩
城市旅遊區真係好多泡/蝗

下次去 信濃 搵真田信繁
最緊識咗班新朋友住果度
太閣正j
鄉下地方最好玩

最緊識咗班新朋友住果度

認真呢個trip除左係岡山同last day係米子站見過香港人,無見過泡、蝗
反而鬼佬鬼婆見多d
鄉下地方最好玩

最緊識咗班新朋友住果度

認真呢個trip除左係岡山同last day係米子站見過香港人,無見過泡、蝗
反而鬼佬鬼婆見多d

你個行程正 多鐵 多女
可以參考
但我想玩一星期
鄉下地方最好玩

最緊識咗班新朋友住果度

反而鬼佬鬼婆見多d

你個行程正 多鐵 多女
可以參考
但我想玩一星期

哪兒來的女
頂 無啦啦成堆殘體字 以為睇錯po
頂 無啦啦成堆殘體字 以為睇錯po

呢個同場加插既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞