[獨撚鳩遊]4日3夜山陰快閃鳩鳩鳩遊

216 回覆
14 Like 1 Dislike

出文啦

又返到出雲坂根,對面有架去備後落合既Kiha 120
重有解釋三段式結構既圖

延命水,唔駛喇,香港而家咁樣快d死可能重好

正如之前所講,架車會停耐d,等d人去附近既攤檔買下手信買下野食

我就買左呢個燒雞串,好好食,800yen 3串,
重有燒雞皮,600yen 3串,不過唔鍾意就咁食雞皮

乘務員會送張postcard畀乘客,當然寄佢返香港

車內販賣既雞蛋牛奶布甸,唔錯,好重蛋味

另一個會停耐d既站,出雲三成站,隔離有間執左既便利店

特產店,賣農產品居多

車上販賣個姨姨好敬業樂業,就算架車搖黎搖去都好努力去沖野飲同推架車行黎行去賣野,
就算畀熱水整到都無理,都係笑笑口咁,好欣賞呢種敬業樂業既精神

同埋佢行親過黎都會同我傾下計同叫我去識同車個香港女仔
感覺好親切,唔似sell緊你野,好似兩婆孫對話咁,畀錢都畀得開開心心

同埋佢落車個陣特登拎左個呢個蘋果畀我,個刻真係呆左,只係識不斷講多謝同辛苦哂,真係好感動......好耐無感受過呢種感覺,不得了

係出雲三成又落大雨

返到木次又轉普通車返宍道,過左放學時間好少人坐
都係Kiha120

宍道站,又係落雨....唉
重有好簡易既列車運行狀況

本身打算去出雲大社既,不過個陣又落緊大雨,照搭去出雲市搏一搏
都係坐Kiha 187系,特急Super Matsukaze,真係好正

去到出雲市四圍行下,商場入面有條河係咩玩法
重有Fujisu個廣告想點

電鐵出雲市站,屬於一畑電車既,
之前有套電影《RAILWAYS 49歲的電車夢》就係用呢條鐵道取景
去出雲大社最方便既方法就係搭佢,可惜雨實在太大,
結果都係放棄左去出雲大社,亦無緣試下呢條鐵道

重有試坐會
大雨都照去啦, 坐下架鐵都好嘛
有啲可惜 同出雲最出名嘅 阿國 擦身而過
你地回覆可唔可以cut圖cut短D先再出
睇得出佢地好愛自己既地方,呢樣野香港點都比唔上
lm

落大雨,天又黑到不得了,去唔到出雲大社就過鳥取行個圈,
都係特急Super Matsukaza,Kiha187系
真係鞭鞭有力,塊玻璃「發發」聲

同埋鳥取已經差唔多係山陰地區最大規模既站,但其實都幾疏車

七點幾既鳥取無乜人,靜到.....車站附近d鋪頭/食肆都收得七七八八
得返d居酒屋,但毒撚一條食條毛咩

麒麟獅子,任坐唔嬲,但我覺得似龍多d
天氣累事
天氣累事

次次去日本總係有一整日落雨

發發聲

係個窗搖到發發聲
架車太好力同擺式列車
繼續

9月個陣係東京已經見到上左,鳥取成個月後先上
之後去關西係飛機睇左四份一已經頂唔順

米子到鳥取既通勤圈
山陰本線都係短編成大馬力既柴油車為主(特別係特急,Kiha187同189 )
岩哂人口少但又有一定需求既山陰地區

大阪熱........
東京熱既朋友?

少見既智頭急行HOT 3500型,智頭急行線入面既普通區間車
(通常都會直通因美線到鳥取) (HOT係兵庫縣,Hyogo;岡山縣,Okayama;鳥取縣,Tottori,三個縣既縮寫,就係智頭急行列車會途經既縣,有意思)

智頭急行HOT 7000型,Third Sector入面唯一既擺式列車,
由京都黎到鳥取要三個鐘,算快

係米子再轉車,都係特急Yakumo,成個高運轉台既車頭打開貫通
可以J下個牌

謎肉祭合味道,其實只係五香牛肉味杯麵加多好多肉,但都只係big價

食住麵對住雜總再睇左陣電視就完左一晚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞