[獨撚鳩遊]4日3夜山陰快閃鳩鳩鳩遊

216 回覆
14 Like 1 Dislike
係隔離登post過,不過無乜人睇(呢度都無人睇架喇),不過旨在share
同埋發覺呢個trip係最近2月中去關西既前傳

機票買HX飛米子(無得揀,promo緊連稅$1160,包埋行李)
3晚松江酒店$850 hkd,山陰岡山pass 4500yen,
連埋其他駛費總共用左4千hkd,去日本用得最少錢既一次

Day1 松江+出雲市
Day2 備中松山城+岡山
Day3 木次線+鳥取兜左個圈
Day4 米子鳩行+返香港

一向山陰地區畀我既印象就係鄉下地方(今次去完確認),同埋最多就係玩太閤立志傳用山中鹿介識尼子家

第一次正式坐港航既A320,之前都坐過既,不過係香港快運租個d
張櫈既顏色真心似壽衣
fit哂去邊都趕住去死既香港人
班機得一半full,重要大部份係旅行團,可以一個人霸三個位

一上機空姐會派濕紙巾
飛機餐個飯好難食,真係聞到就想嘔,結果成個飯原封不動

同埋值得一讚既係班空姐好勤力,經常行過睇下有無垃圾要收同問人飲唔飲水,重有d人去完廁所之後班空姐都好爽手去清潔,真係辛苦哂佢地了

3個幾鐘就到米子空港,唯二既國際航班
同埋過海關將我backpack入面逐件逐件野拎出黎check同搜身,
重有個女關員怕怕醜咁

米子空港對外主要靠JR境線同巴士,但去到咁岩就miss左班JR,
所以買巴士飛直出松江站
btw counter既姐姐d英文好勁,重有正體中文既解釋

架車d燈光加埋d櫈既顏色好昭和年代

一粒鐘到松江站,新既寢台列車瑞風啊

呢三晚訓既地方,係松江站對面勁方便,
不過真係得間房,toliet要share
同埋要沖涼既話要過對面棟樓......
一見到DEBUT就諗錯野
一見到DEBUT就諗錯野

諗錯咩?
而家搭緊巴士去鳥取沙 丘

鳥取市真係好鄉下地方
通常近jr駅個啲地方都應該會繁華啲
佢都係冇咩野
見到好多吉舖
ps請問你係咪就係之前出個eva 500 post個位
我應該後日係岡山坐落去廣島
而家搭緊巴士去鳥取沙 丘

鳥取市真係好鄉下地方
通常近jr駅個啲地方都應該會繁華啲
佢都係冇咩野
見到好多吉舖

鳥取沙丘真係無乜興趣去
ps請問你係咪就係之前出個eva 500 post個位
我應該後日係岡山坐落去廣島

有呀,快閃廣島嘛
沙丘比相像中仲要大
估唔到
沙丘比相像中仲要大
估唔到

間房張相好似唔知係邊見過

between
我都下星期去米子
原本想第一日直落廣島
但諗諗下時間唔夠
用七日PASS落岡山算

想問下松江去機場架巴士係咪普通人都坐得?
我見佢話接駁ANA D機咁既樣
1月去完
係皆生溫泉住左一晚
間房望海 好正
第二朝起身落大雪 靚到

between
我都下星期去米子
原本想第一日直落廣島
但諗諗下時間唔夠
用七日PASS落岡山算

應該普通人都坐得,佢sell可以駁ANA去羽田班機姐
1月去完
係皆生溫泉住左一晚
間房望海 好正
第二朝起身落大雪 靚到

我去個陣剛剛地震完

between
我都下星期去米子
原本想第一日直落廣島
但諗諗下時間唔夠
用七日PASS落岡山算

同埋無需要玩到咁chur既,又唔係只去一次
山陰地方重有好多地方想去,今次連出雲大社都去唔到

between
我都下星期去米子
原本想第一日直落廣島
但諗諗下時間唔夠
用七日PASS落岡山算

世界咁大
真係未必有機會同一個地方去幾次
chur d都係需要既
D車成個幾鐘先一班
miss左好大獲
我自己好貪心好想乜都去晒
起碼要去左方根書簡果D地方
但玉造溫泉真係點plan都plan唔掂

between
我都下星期去米子
原本想第一日直落廣島
但諗諗下時間唔夠
用七日PASS落岡山算

世界咁大
真係未必有機會同一個地方去幾次
chur d都係需要既
D車成個幾鐘先一班
miss左好大獲
我自己好貪心好想乜都去晒
起碼要去左方根書簡果D地方
但玉造溫泉真係點plan都plan唔掂

你要聖巡就無可厚非
山陰真鄉下地方
pish
留名 諗住山陽個邊玩 諗緊去唔去山陰 定去福岡
山陰個邊無新幹線 一程都要2個幾鐘
山陽新幹線可以去到福岡 廣島去都係1個零鐘
超快
留名 諗住山陽個邊玩 諗緊去唔去山陰 定去福岡
山陰個邊無新幹線 一程都要2個幾鐘
山陽新幹線可以去到福岡 廣島去都係1個零鐘
超快

山陰獨立去喇,夠去幾次

新幹線真係好快,所以上次去廣島3日有2日都過左福岡

山陰岡山pass,4500yen 4日

因為之後坐既「奧出雲大蛇號」全車指定席,所以要補指定席卷錢劃位
去程班車好full,我劃個陣得返兩個位

好靚既廣告,可惜........

山陰線真係好疏車

出雲市站,今次trip既遺憾就係呢度

夜晚8點幾既出雲市站附近想搵多個人、想搵多間開既鋪頭都無,
結果行左去間摩斯漢堡店開餐,食唔哂

坐普通車返松江,見慣見熟既Kiha40型

返到酒店,原來有三個成人台免費任睇,有埋時間表
睇左陣電視就訓了,第二日要好早起身
山陰真鄉下地方

絕對無錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞