[獨撚鳩遊]4日3夜山陰快閃鳩鳩鳩遊

216 回覆
14 Like 1 Dislike
沙丘靚WOR
岩岩去完中國地區

鳥取除咗沙丘仲有咩好去

我見個市好頹

我個時去鳥取,有個遊客優惠,一千yen 包架的士三粒鐘可以去三個地方

除左沙丘同美術館

仲去左海邊睇石頭

鳥取車站有間食壽司幾好食
沙丘靚WOR
岩岩去完中國地區

鳥取除咗沙丘仲有咩好去

我見個市好頹

我個時去鳥取,有個遊客優惠,一千yen 包架的士三粒鐘可以去三個地方

除左沙丘同美術館

仲去左海邊睇石頭

唉天氣好去邊都正
沙丘靚WOR
岩岩去完中國地區

鳥取除咗沙丘仲有咩好去

我見個市好頹

除左沙丘同美術館

仲去左海邊睇石頭

今個月無得坐
仲有兩日就去啦
一個人有D淆
沙丘靚WOR
岩岩去完中國地區

鳥取除咗沙丘仲有咩好去

我見個市好頹

除左沙丘同美術館

仲去左海邊睇石頭

今個月無得坐
仲有兩日就去啦
一個人有D淆

一個人去日本唔會淆

成日即場先諗行程都得
巴打 我想問下日本其實點坐巴士咖?
之前坐過一次 有啲人要搣張飛仔 有啲人唔使嘅 下次去可能要坐幾程巴士但驚唔識撘
想問下坐eva 500

係咪有得中途上車
我用乘換案内又search唔到班車
但係見官網有寫12:32會停岡山

當然有,佢編制上只係一班普通既Kodama

btw黎緊4-5月運休喎,留意返

我就係奇怪
搵唔到乘換案内12:32有呢班車

搭咗第二架落廣島
遲幾日再試下廣島落博多個程

http://www.500type-eva.jp/entry/timetable.html#timetable
之前坐過一次 有啲人要搣張飛仔 有啲人唔使嘅 下次去可能要坐幾程巴士但驚唔識撘

通常一上車隔離有部機,係個度拎整備卷,上面有個號碼
落車個陣望下車頭個mon,上面有好多格,對返自己張整備卷號碼個銀碼係車頭入錢+整備卷落車

通常一上車隔離有部機,係個度拎整備卷,上面有個號碼
落車個陣望下車頭個mon,上面有好多格,對返自己張整備卷號碼個銀碼係車頭入錢+整備卷落車

btw摵飛仔一係用pass一係用月票
沙丘靚WOR
岩岩去完中國地區

鳥取除咗沙丘仲有咩好去

我見個市好頹

除左沙丘同美術館

仲去左海邊睇石頭

浦富海岸
上次我都有包的士去
去左白兔神社 浦富 最尾去砂丘

白兔海岸

浦富海岸

砂丘 可惜嗰日天氣唔好睇唔到日落

司機超好人 會好盡力嘗試溝通 會陪你行哂浦富啲睇到石頭既路同景點好似導遊咁 又會幫手影相 最尾去到砂丘美術館仲帶我拎免費既明信片 服務態度好到令我超感動

白兔海岸

浦富海岸

司機超好人 會好盡力嘗試溝通 會陪你行哂浦富啲睇到石頭既路同景點好似導遊咁 又會幫手影相 最尾去到砂丘美術館仲帶我拎免費既明信片 服務態度好到令我超感動

係丫! 司機好好人!
準備好多小册子介紹啲地方比我地
但係三個鐘有啲趕

白兔海岸

浦富海岸

係丫! 司機好好人!
但係三個鐘有啲趕

係呀得三個鐘 嗰陣我最後一個點留喺砂丘 行哂先自己搭巴士返車站
遊客中心櫃台個中年女士都好好傾 可能見我一個人

白兔海岸

浦富海岸

係丫! 司機好好人!
但係三個鐘有啲趕

係呀得三個鐘 嗰陣我最後一個點留喺砂丘 行哂先自己搭巴士返車站

我最後係去浦富海岸
想留都無得留

白兔海岸

浦富海岸

係丫! 司機好好人!
但係三個鐘有啲趕

我去個次都有坐一千yen的士,但因為我幫佢哋試部翻譯機,所以最後一蚊都唔洗畀

白兔海岸

浦富海岸

係丫! 司機好好人!
但係三個鐘有啲趕

我最後係去浦富海岸
想留都無得留

浦富太難搭車所以唔擺最尾去
砂丘嗰度仲有啲攤檔賣熟食
喺嗰度食左個炒飯好回味

白兔海岸

浦富海岸

係丫! 司機好好人!
但係三個鐘有啲趕

我去個次都有坐一千yen的士,但因為我幫佢哋試部翻譯機,所以最後一蚊都唔洗畀

咁正
個司機都有用佢部翻譯機同我溝通 不過譯完都係唔知佢講咩
諗起我喺抽完白兔神社簽嗰陣佢同我用日文讀哂簽既全部內容出黎 我仲要扮明白咁樣
仲諗起個司機教我喺神社洗手既正確步驟
洗完佢仲拎左自己條手巾仔出黎俾我抺
抺完搞到佢條手巾濕左俾返佢都有啲唔係幾好意思
鳥取個邊咁好既咩…
可惜我今次無去
鳥取個邊咁好既咩…
可惜我今次無去

鍾意啲自然風光既話都幾好 仲有啲動漫作者既博物館咁
出雲嗰日淨係去左出雲大社 但冇乜特別感覺 可能睇得太多寺
想去埋日御崎但唔夠時間
松江連續兩日去個湖都睇唔到日落好sad 明明睇個網話夕陽指數係100
鳥取個邊咁好既咩…
可惜我今次無去

鍾意啲自然風光既話都幾好 仲有啲動漫作者既博物館咁
出雲嗰日淨係去左出雲大社 但冇乜特別感覺 可能睇得太多寺
想去埋日御崎但唔夠時間
松江連續兩日去個湖都睇唔到日落好sad 明明睇個網話夕陽指數係100

可惜對動漫完全無興趣
出雲大社又係極遺憾去唔到,之後會講到

係岡山站影左陣車,特別係JR四國個d,心癢癢想去下四國,
之後再去關西就完成埋,雖然只係兜左個圈
btw麵包超人列車重係未見過未坐到

岡山站,聞說岡山係桃太郎故鄉,所以一出站就有個桃太郎銅像

重有堆小學生係度玩一二三紅綠燈,好可愛

之後就去搭岡山電氣軌道,姐係路面電車,呢款係最新既9200形
順帶一題原來和歌山電鐵既母公司就係佢

呢款係舊d既7900形,感覺好過函館路面電車

岡山路面電車主要有兩條線:東山線同清輝橋線,
要去岡山城同後樂園就搭東山線去到城下落車再行五分鐘就到

行人隧道都有個水池仔,香港學下人地善用下d地下空間喇屌

行去岡山城途中,沿河行好舒服,重有間cafe,不過太大風無幫襯到

btw係度見到成個旅程少見既港蝗,重要係一家大細,隻幼年期蝗蟲係咁鳩叫,班成年蝗蟲完全唔理,係度大大聲傾計,大煞風景

重有得租鴨仔

岡山城由豐臣五大佬之一,謀將既仔宇喜多秀家擴建而成,
因為將外牆油成黑色,所以又叫「烏城」
關原之戰後因為秀家加入西軍而被德川家康流放八丈島,
領地就由小早川秀秋(關原之戰由西軍臨陣倒戈東軍既反骨仔)接收,
但好快又死左,結果就封左畀池田家, 重係城既對岸起左好出名既後樂園

原本岡山城天守捱得過廢城,但逃唔過空襲,1945年畀盟軍燒左,
1966年用鋼筋水泥重建模擬天守到而家

同全白既姬路城好襯,當然姬路城規模大d
同時池田家都統治過姬路城

重有宇喜多秀家年代既石垣,任人落去睇

入城之前既其他建築

天守閣既礎石,圍起哂好似有活動

天守閣入面同名古屋城一樣有電梯,好有違和感

無錯,由最頂睇返落黎係正確

重有得租鴨仔

岡山城由豐臣五大佬之一,謀將既仔宇喜多秀家擴建而成,
因為將外牆油成黑色,所以又叫「烏城」
關原之戰後因為秀家加入西軍而被德川家康流放八丈島,
領地就由小早川秀秋(關原之戰由西軍臨陣倒戈東軍既反骨仔)接收,
但好快又死左,結果就封左畀池田家, 重係城既對岸起左好出名既後樂園

原本岡山城天守捱得過廢城,但逃唔過空襲,1945年畀盟軍燒左,
1966年用鋼筋水泥重建模擬天守到而家

同全白既姬路城好襯,當然姬路城規模大d
同時池田家都統治過姬路城

重有宇喜多秀家年代既石垣,任人落去睇

入城之前既其他建築

天守閣既礎石,圍起哂好似有活動

天守閣入面同名古屋城一樣有電梯,好有違和感

無錯,由最頂睇返落黎係正確

你有無去桃太郞個博物館?
好那恐怖

你有無去桃太郞個博物館?
好那恐怖

無,只係去左岡山城咋,其他都無乜興趣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞