計劃進修PhD/Research討論區 (5)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
留名 psychology
想問一言筆發巴打係邊度讀緊?

跳跳虎好似final yr

係咪報咗pg?
Public Health JJ 揮手,係PhD stream浮浮沉沉中

點樣浮沉?

你地點搵自己research interest
Suppose 你有幾個方向都有興趣

落手做

落手做

同埋同人吹水傾topic 睇paper

不停諗不停睇不停聽不停講
一開始有一兩個大方向
後尾愈黎愈細
得閒寫下d 文
就會知
樓上咁多巴打做neuro都好丫

Ecology依啲正宗就算比我讀到phd(雖然依加ra都無
都係無乜特別skill
除非出field係skill
之前講起老細話我唔適合個ra
佢話有個幾個月contract嘅ra岩我
但唔exactly同我想做嘅topic有關,只係同個大方向有關
而且得幾個月contract
去唔去馬好
(雖然都唔一定請

都係無乜特別skill

EPD AFCD? 有人shitty env phd入左政府AFCD
但唔exactly同我想做嘅topic有關,只係同個大方向有關
去唔去馬好
(雖然都唔一定請

點解唔適合

都係無乜特別skill

Climate/Earth system/air quality/hydrological modellinh需要你們

都係無乜特別skill

Climate/Earth system/air quality/hydrological modellinh需要你們

City定UST

都係無乜特別skill

City定UST

定hku
去唔去馬好
(雖然都唔一定請

你有無其他機會?同埋係咪下定決心academic, 係既就去馬 幾個月好正常,佢又唔熟你research capability, 唔會咁大風險 你做到野既,就會有更多機會

都係無乜特別skill

City定UST

定hku

全錯

都係無乜特別skill

City定UST

定hku

全錯

果班友識鬼ecosystem
留名 psychology
想問一言筆發巴打係邊度讀緊?

跳跳虎好似final yr

係咪報咗pg?

未報 我打算做一年ra先 完左sem先再報 之前搞唔切
Public Health JJ 揮手,係PhD stream浮浮沉沉中

點樣浮沉?

做做下都唔係自己research,但緊professor其他project。
不過應該畢到業既~
又多幾間reject
又多幾間reject

仲有幾多間等緊?
又多幾間reject

仲有幾多間等緊?

淨返加拿大果堆同埋兩三間美帝
又多幾間reject

仲有幾多間等緊?

淨返加拿大果堆同埋兩三間美帝

無咪Safety school照去囉
有時真係睇彩數
又多幾間reject

有冇保底先?

都係無乜特別skill

City定UST

定hku

全錯

果班友識鬼ecosystem

台灣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞