計劃進修PhD/Research討論區 (5)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
有無巴打今日著袍grad

cc

postgrad 都有書院架咩

可能係同一個不過我記錯major

Lifs人黎 ire

IRE

仲以為佢好出名

我呢D毒_咩人都唔識

女?

u mean ire果個?

yes

cc

而到都有ug巴打

cc

而到都有ug巴打

前兩個禮拜先去完中大同uc friend影
想問PHD收人既話MSc同MRes(非mphil)有冇大分別?
我prof講都有唔少人MSc上Phd
我自己就想接觸多啲唔同field先簡定一個做 所以會傾向MSc

名其次,最緊要係內容方面個課程可以比你有幾多機會做研究,同係相關field equip knowledge, 例如我個MSc就多research opportunity
一排冇入黎
竟然開到第五個post
一排冇入黎
竟然開到第五個post

成班chisinlo
一排冇入黎
竟然開到第五個post

成班chisinlo

未見過research post 可以1001
一排冇入黎
竟然開到第五個post

成班chisinlo

大家都係9upper
外國 U, department of continuing education 出ga PhD programme讀完出黎同佢U本部讀完出黎有無咩唔同ar? 對academic方面發展
一排冇入黎
竟然開到第五個post

成班chisinlo

大家都係9upper

research 不嬲都係9up
外國 U, department of continuing education 出ga PhD programme讀完出黎同佢U本部讀完出黎有無咩唔同ar? 對academic方面發展

topup phd?

感覺好流姐
我見我個行有個好大粒都讀左 不過佢唔係academic路
我見我個行有個好大粒都讀左 不過佢唔係academic路

呢d 有冇research output?
冇既都可以唔駛諗
日日都由朝讀到晚

巴打都好 有Oxford offer 前途一片光明

MSc姐 你本身唔係都係oxford讀緊master咩

唔係呀 香港19Master咋

你未grad都有oxford DPhil interview已經好癲
證明你本身係有能力啦

master未grad就報phd難d係正常 我報既phd都全部衰晒
我warwick個supervisor都講過好多人grad左拎住個distinction先報phd
未必係自己能力問題
而係個admissions system令master未grad既人處於劣勢

唉 我本身已經有個master但唔係distinction 宜家第二個 係好高GPA同埋research interest match先有得in?
覺得自己UG GPA拖累到好難apply 我見好多讀緊既都係Oxbridge UG + Part III
當我知道我有得in 我已經覺得好surprised 仲要算係in得唔差

巴打一定要入oxbridge?

其實aus canada應該都有幾間好勁 我諗UT ANU個d都唔差得去邊掛
報多D點都有間收
ANU應該未dead的

揀phd真係好講運
我expect就算係oxford讀一年master都未必原校上到phd 因為要有distinction先升到
我而加讀緊呢個master有無distinction都成問題, 就快跌出70

我undergrad有個prof
Durham讀phd
但而加三十幾歲已經做左個個field既leading scholar
因為research勁

好學校只係可以比你岩岩grad完比其他人更有優勢
但本身真係勁既話 絕對可以填補phd係邊到grad既不足
更何況我認為你係有Potential G5呢個tier既U

至於UT當然好好 但收好少international
Oxford個proposed supervisor本身都係UT PhD

唔係加拿大人報加拿大根本係倒錢落海

我都聽過 所以廢事報

拎黎報Princeton Berkeley Harvard好過

神校唔敢報啦 一樣係燒錢

唉 我本身已經有個master但唔係distinction 宜家第二個 係好高GPA同埋research interest match先有得in?
覺得自己UG GPA拖累到好難apply 我見好多讀緊既都係Oxbridge UG + Part III
當我知道我有得in 我已經覺得好surprised 仲要算係in得唔差

其實aus canada應該都有幾間好勁 我諗UT ANU個d都唔差得去邊掛
報多D點都有間收
ANU應該未dead的

揀phd真係好講運
我expect就算係oxford讀一年master都未必原校上到phd 因為要有distinction先升到
我而加讀緊呢個master有無distinction都成問題, 就快跌出70

Durham讀phd
但而加三十幾歲已經做左個個field既leading scholar
因為research勁

Oxford個proposed supervisor本身都係UT PhD

我都聽過 所以廢事報

拎黎報Princeton Berkeley Harvard好過

唔報一定冇機會 報就。。

報多D點都有間收
ANU應該未dead的

揀phd真係好講運

Durham讀phd
因為research勁

我都聽過 所以廢事報

我都聽過 所以廢事報

有機
一排冇入黎
竟然開到第五個post

成班chisinlo

仲有我呢啲淨係識吹吓水,搞下gag嘅ug仔

巴打有offer都sad 咁我呢啲點算
如果讀住master先再aim top phd,大家可接受到既minimum overall ranking (master)係幾多?

原校撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞