計劃進修PhD/Research討論區 (5)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike

其實一科半科真係唔係影響咁大

緊係講整體啦
反正整體成個math department都唔好grade (人地望到直接會覺得收唔落)
空殼1st vs 學到野2nd

如果committee入面有人識你果間就問題唔大

就係呢個問題 如果好大個portion嘅grad school都唔識,咁係咪應該optimize grade

bu 1st>ust 2:1

UST個Honor system 好撚鳩

都要睇你take過咩科ge, 9科A同adv科B應該會係後者好D

留意番B係美國心目中好可能係bare pass 我覺得都難講
總之如果想讀上去嘅巴打們記得要留意番啲course grading(如果有得揀人)自己做番個balance,不過條路自己揀,仆街唔好喊

都要睇你take過咩科ge, 9科A同adv科B應該會係後者好D

留意番B係美國心目中好可能係bare pass 我覺得都難講
總之如果想讀上去嘅巴打們記得要留意番啲course grading(如果有得揀人)自己做番個balance,不過條路自己揀,仆街唔好喊

我C左科ODE

bu 1st>ust 2:1

我覺得city 1st> hku 2:1 (外國人眼中)

Agger :(

船巴你應該冇乜問題嘅

我C左科ODE

C range其實對gpa都拉得好痛 至少低咗0.05 cg

我C左科ODE

C range其實對gpa都拉得好痛 至少低咗0.05 cg

計數科全部C鳩哂
[quote]

緊係講整體啦
反正整體成個math department都唔好grade (人地望到直接會覺得收唔落)

就係呢個問題 如果好大個portion嘅grad school都唔識,咁係咪應該optimize grade

bu 1st>ust 2:1[/quote]
係唔撚係啊 ,非三大撚成日覺得報pg好輸蝕,淨係network 已經差好遠

緊係講整體啦

[red]bu 1st>ust 2:1[red]

係唔撚係啊 ,非三大撚成日覺得報pg好輸蝕,淨係network 已經差好遠
[quote]

緊係講整體啦

bu 1st>ust 2:1[/quote]

結果都係
LoR >>>>> Research >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> GPA

我諗呢個post唔suppose講grade (好似係)

Grade都好重要架 特別係math
情境題:
假設你將來要報grad school,你寧願要好grade但學唔野定爛grade但學到野? (只可二揀一)
我成日係度諗就算一個course教得幾好,學到幾多野,但會整爛自己個GPA而冇好grad school收好唔抵 所以對我黎講可避則避爛grade course
但反之你咩都學唔到,俾你入到好grad school,但底子唔夠好去讀grad school,做唔掂research
(不過現實好難拎到個學野同grade之間嘅平衡點,亦唔知個grad school admission threshold係邊)
有冇人get到我想講乜

我get到

我諗呢個post唔suppose講grade (好似係)

Grade都好重要架 特別係math
情境題:
假設你將來要報grad school,你寧願要好grade但學唔野定爛grade但學到野? (只可二揀一)
我成日係度諗就算一個course教得幾好,學到幾多野,但會整爛自己個GPA而冇好grad school收好唔抵 所以對我黎講可避則避爛grade course
但反之你咩都學唔到,俾你入到好grad school,但底子唔夠好去讀grad school,做唔掂research
(不過現實好難拎到個學野同grade之間嘅平衡點,亦唔知個grad school admission threshold係邊)
有冇人get到我想講乜

我get到

終於明點解UST Math咁少人讀Math PhD

Agger :(

船巴你應該冇乜問題嘅

我嗰科就...點都好grade過你嘅

我C左科ODE

計數科全部C鳩哂

Ust真係垃鳩圾

我個major大部分科唔派A同A+,個cap變咗A- (grad committee 又點會知) 讀呢科以為有advantage點知仲將自己放係劣勢
最後要靠Stat math chem呢啲科拉grade
上到岸都真係算係咁
以後可以視gpa如浮雲

Ust真係垃鳩圾

來生不做hku人
有得俾我再揀我會ug已經出國

我C左科ODE

計數科全部C鳩哂

Ust真係垃鳩圾

你唔係第一日先知呀ma

我get到

希望你有oxford啦

我C左科ODE

計數科全部C鳩哂

Ust真係垃鳩圾

屌你老母ust

我get到

希望你有oxford啦

我C左科ODE

計數科全部C鳩哂

Ust真係垃鳩圾

Agger HKU同UST都垃撚圾

我C左科ODE

計數科全部C鳩哂

舊登hku post有個maths神人唔肯操computation

結果multi cal c咗

我個major大部分科唔派A同A+,個cap變咗A- (grad committee 又點會知) 讀呢科以為有advantage點知仲將自己放係劣勢
最後要靠Stat math chem呢啲科拉grade
上到岸都真係算係咁
以後可以視gpa如浮雲

我C左科ODE

計數科全部C鳩哂

Ust真係垃鳩圾

Agger HKU同UST都垃撚圾

如果讀master去外國讀好好多
點解香港d大學咁鳩多錢都build up唔到academic reputation

我get到

希望你有oxford啦

oxford讀到master真係唔同啲 dept有師姐讀完oxford mphil去咗長期排名第一嘅mit
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞