計劃進修PhD/Research討論區 (5)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike

Eulerian Chemical transport model driven by assimilated meteorology

自己打code?

現成既再自己改/寫新module

哦,姐係好似OpenFOAM咁

No. 自己改/打fortran source code
Climate/air quality做野同cfd完全唔同scale,所以手法都唔一樣
不過我估做到street canyon個level就要LES/直接用CFD

你啱,我之前都有做過street level LES...
但就係唔熟mesoscale 嗰啲嘢,所以好奇一般climate人點做air quality....
我之前見過人做large scale dispersion...雖然係radioactive contaminants 但都好好奇佢地用咩model做。不過最後都無深究,始終唔係climate人

幾large先,我估佢都係large in CFD sense
去到mesoscale就好多野都neglect/parameterize左,變左做process-based model rather than直接numerically solve條PDE
有無聽過wrf/cmaq?

Large Scale嗰個就唔係CFD....
WRF聽過,不過無機會用加上自己唔係climate人....
WRF好似唔係人人都download得,係咪要比錢

自己打code?

Climate/air quality做野同cfd完全唔同scale,所以手法都唔一樣
不過我估做到street canyon個level就要LES/直接用CFD

但就係唔熟mesoscale 嗰啲嘢,所以好奇一般climate人點做air quality....
我之前見過人做large scale dispersion...雖然係radioactive contaminants 但都好好奇佢地用咩model做。不過最後都無深究,始終唔係climate人

幾large先,我估佢都係large in CFD sense
去到mesoscale就好多野都neglect/parameterize左,變左做process-based model rather than直接numerically solve條PDE

WRF聽過,不過無機會用加上自己唔係climate人....

要俾錢果d係成套operational既system,research果套唔使俾,自己裝
佢偏向meteorological model,climate同earth system model somehow又係另一回事

要俾錢果d係成套operational既system,research果套唔使俾,自己裝
佢偏向meteorological model,climate同earth system model somehow又係另一回事

研究下先...
越望自己越蠢
痴Q線巴打一定搵好多錢
痴Q線巴打一定搵好多錢

睇一個人講野已經知道每分鐘幾廿萬data上落
越望自己越蠢

上面一堆字隻隻字都識,但一個字都睇唔明
越望自己越蠢

數學就係咁
越望自己越蠢

數學就係咁

Psycho都係
越望自己越蠢

數學就係咁

Psycho都係

psycho都算好人性化架啦喎
有冇人係stat postgrad?
有冇人係stat postgrad?

越望自己越蠢

數學就係咁

Psycho都係

Agger
之前講起老細話我唔適合個ra
佢話有個幾個月contract嘅ra岩我
但唔exactly同我想做嘅topic有關,只係同個大方向有關
而且得幾個月contract
去唔去馬好
(雖然都唔一定請

你有無其他機會?同埋係咪下定決心academic, 係既就去馬 幾個月好正常,佢又唔熟你research capability, 唔會咁大風險 你做到野既,就會有更多機會

無其他機會啊
得佢一個岩interest
其實諗諗下,佢話岩我嘅proj係applied ecology黎
就算做幾個月都起碼多啲經驗方便搵工,亦可以impress下佢/透過佢去搵其他出路

無就上啦

咁python點學

有少少programmaing,oop底

courera, youtube
識d basic 就得

唔該巴打

之後呢就求其搵個classic 既experiment 做練習
btw, eprime presentation 多人用d
validation 比較好
nottingham 果team 人好似冇咩maintain psychopy (真係好似,我冇求證)

我其實唔係psych人,見老細lab 網站有講,之後可能要學下,所以問定先姐 不過都唔該巴打

我嗰科最classic嘅experiment應該得wug test,就試下先

我諗係咪而到得我同michael巴打有機會用zTree?

咩係ztree

Sosad等我用

courera, youtube
識d basic 就得

唔該巴打

之後呢就求其搵個classic 既experiment 做練習
nottingham 果team 人好似冇咩maintain psychopy (真係好似,我冇求證)

我其實唔係psych人,見老細lab 網站有講,之後可能要學下,所以問定先姐 不過都唔該巴打

我嗰科最classic嘅experiment應該得wug test,就試下先

咩係ztree

Sosad我用
越望自己越蠢

我又覺得我個field夠篇幅既話可以講到好簡單,但如果雙方都明堆jargon既話就廢時長篇大論咁解

唔該巴打

咩係ztree

Sosad我用

我仲未入門做experiment
想入門但未有時間

咩係ztree

Sosad我用

想入門但未有時間

Adam smith巴打可以帶me入門
無條件幫你code下野做下research

US 大部分U入已經包你錢

香港mphil phd一定包

香港self fin mphil你想幾時開始讀都得

sf phd仲正 邊搵真銀邊讀,讀番357年

搵真銀黎sf個phd,諗起都刺激

pt sf phd
8年

讀完之後,又買到樓,又有phd學位

不過短命十年,制唔制?

PhD 5-6年 得唔得

咩係ztree

Sosad我用

想入門但未有時間

Adam smith巴打可以帶me入門
無條件幫你code下野做下research

好呀,我計劃緊做個experiment study, 可以遲d再傾下
我覺得zTree最麻煩係interaction between clients
Stat真係好有用

我undergrad讀engineering,睇biosensor既papers,求其諗到個懷疑係相關的parameters出黎(例如transdermal current同血糖水平),再regression modelling佢,搵到個疑似relation出黎,就出到篇paper

然後有另一team人,同樣既parameters,加多幾個considerations,改下個model,又出到篇文

(fyp做緊呢樣野

巴打係CU CS ?今年grad?
Stat真係好有用

我undergrad讀engineering,睇biosensor既papers,求其諗到個懷疑係相關的parameters出黎(例如transdermal current同血糖水平),再regression modelling佢,搵到個疑似relation出黎,就出到篇paper

然後有另一team人,同樣既parameters,加多幾個considerations,改下個model,又出到篇文

(fyp做緊呢樣野

巴打係CU CS ?今年grad?

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞