計劃進修PhD/Research討論區 (5)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike

至於UT當然好好 但收好少international
Oxford個proposed supervisor本身都係UT PhD

唔係加拿大人報加拿大根本係倒錢落海

我都聽過 所以廢事報

拎黎報Princeton Berkeley Harvard好過

神校唔敢報啦 一樣係燒錢

燒係princeton燒得gur d

寧願報歐洲 橫掂唔夠Mainland爭

美國睇重ug master成績應該好少理

根據實驗似乎係, 至於睇唔睇雜科應該睇field同committee懶唔懶check major GPA

算啦 香港GPA輸一半

我比d濕9 common core拖低晒我d gpa 追得勁辛苦

巴打你應該熟英國果邊?如果香港UG,佢哋係唔係UG多數睇honour classification rather than GPA?

如果你ug已經grad左, 佢會睇hon rather than gpa
不過佢地自己會再分low 1st / high 1st, depending on你個gpa係幾多
我覺得uk對香港收生個要求唔係咁緊, 佢地應該都知呢邊係難拎高gpa
不過佢地一般都expect申請phd既ug要有1st or pg要有至少high merit

咁我有得in係唔係代表成績果關已經過左

如果你in得同其他人差唔多 就會compare你同其他candidates既學歷/accomplishments

老實講我覺得interview影響好細, 除非真係in得超勁or差

咁真係冇得估 而且我international student 只係我份research proposal就好match supervisor既research interest咁囉

你有無上grad cafe睇下其他人收到offer未?

睇過晒 grad cafe冇 然後student room pm左個人都未有消息

慢慢等下啦 我知個process好痛苦
之前直情 如果有邊日收唔到email就會好失望

Oxford個proposed supervisor本身都係UT PhD

我都聽過 所以廢事報

拎黎報Princeton Berkeley Harvard好過

根據實驗似乎係, 至於睇唔睇雜科應該睇field同committee懶唔懶check major GPA

算啦 香港GPA輸一半

我比d濕9 common core拖低晒我d gpa 追得勁辛苦

巴打你應該熟英國果邊?如果香港UG,佢哋係唔係UG多數睇honour classification rather than GPA?

如果你ug已經grad左, 佢會睇hon rather than gpa
不過佢地自己會再分low 1st / high 1st, depending on你個gpa係幾多
我覺得uk對香港收生個要求唔係咁緊, 佢地應該都知呢邊係難拎高gpa
不過佢地一般都expect申請phd既ug要有1st or pg要有至少high merit

如果你in得同其他人差唔多 就會compare你同其他candidates既學歷/accomplishments

老實講我覺得interview影響好細, 除非真係in得超勁or差

咁真係冇得估 而且我international student 只係我份research proposal就好match supervisor既research interest咁囉

睇過晒 grad cafe冇 然後student room pm左個人都未有消息

下星期最後一星期 三月內會出結果

我都聽過 所以廢事報

算啦 香港GPA輸一半

下星期最後一星期 三月內會出結果

無論結果係點
巴打有得in dphil已經好勁
證明你比唔少candidates都好
走到呢一步好唔容易
香港個邊應該好夜 你通頂?
我又加入吹下水先

其實各位想補PhD既巴絲打,有無諗過點解想報PhD?

為成就感?興趣?錢途?

利申:係香港讀完UG+MPhil,再去美國讀PhD,已畢業,係 industry 做左幾年野
我又加入吹下水先

為成就感?興趣?錢途?

利申:係香港讀完UG+MPhil,再去美國讀PhD,已畢業,係 industry 做左幾年野

覺得做research同教書可以max自己對社會既貢獻
我又加入吹下水先

為成就感?興趣?錢途?

我本身無讀phd既打算,但一路undergrad成績keep住都ok
final year in過d相對competitive既business工,發現個atmosphere真係好唔適合自己,而且自己真係缺少相關既exposure去做呢行

後來fyp supervisor有一次問我有無讀上去既打算,我覺得prof又好似睇好我咁,就諗住試下一年master先,升到就算,升唔到就返hk搵工

雖然我本身都係prefer讀書多過做non-academic野,但黎uk之前仲有少少疑惑,覺得phd條路好難行
但黎到之後讀左一排發現自己好鍾意political theory/philosophical arguments,就決定訓身讀上去,反正好似無野更加適合自己做 我諗過如果留香港,我一世都係會係一個ordinary person
雖然讀上去未必會令自己extraordinary
但起碼可以比少少input落個學術界到
香港個邊應該好夜 你通頂?

我宜家係巴黎exchange緊
我又加入吹下水先

為成就感?興趣?錢途?

咁諗係好事,但要小心睇住現在既環境
我眼光唔夠遠,只講美國,唔知歐澳加點樣
當前美國經濟仲係唔太好,好多大學都缺錢,開唔到職位,好多 PhD 爭一個 teaching / postdoc 位
幾年後經濟會唔會好返,令大學多返錢?我都唔知
如果你覺得承擔到呢方面既 risk,咁可以試下 PhD 啦
我又加入吹下水先

為成就感?興趣?錢途?

我本身無讀phd既打算,但一路undergrad成績keep住都ok
final year in過d相對competitive既business工,發現個atmosphere真係好唔適合自己,而且自己真係缺少相關既exposure去做呢行

後來fyp supervisor有一次問我有無讀上去既打算,我覺得prof又好似睇好我咁,就諗住試下一年master先,升到就算,升唔到就返hk搵工

雖然我本身都係prefer讀書多過做non-academic野,但黎uk之前仲有少少疑惑,覺得phd條路好難行
但黎到之後讀左一排發現自己好鍾意political theory/philosophical arguments,就決定訓身讀上去,反正好似無野更加適合自己做 我諗過如果留香港,我一世都係會係一個ordinary person
雖然讀上去未必會令自己extraordinary
但起碼可以比少少input落個學術界到

如果搵到自己想做既野就梗係好啦!加油!
我又加入吹下水先

為成就感?興趣?錢途?

當前美國經濟仲係唔太好,好多大學都缺錢,開唔到職位,好多 PhD 爭一個 teaching / postdoc 位

無幾年喇 我下年畢業
我又加入吹下水先

為成就感?興趣?錢途?

無幾年喇 我下年畢業

不過年年都係咁 過多幾年都唔會變
不過我暫時有信心搵到工既
我又加入吹下水先

為成就感?興趣?錢途?

無幾年喇 我下年畢業

想去 Industry 定留係 Academia?
我又加入吹下水先

為成就感?興趣?錢途?

巴打係做返同一個field?
我又加入吹下水先

為成就感?興趣?錢途?

自己UG讀數 Master讀stat 跟住開始了解machine learning 有興趣去學更多相關既野 發覺如果要做data scientist其實一定要有PhD 而且自己一直希望做research 所以想讀上去 而且我覺得香港係呢方面都要相應發展但係冇乜人才 所以想去讀 至於出到嚟應該前途錢途都唔差
我又加入吹下水先

為成就感?興趣?錢途?

Yes and no.
我讀數學,做返既野亦同數學好有關係,只不過需要既數學知識水平唔需要去到 PhD 先有,要既只係 math sense 同 research sense maturity

我做遊戲設計既
我又加入吹下水先

為成就感?興趣?錢途?

自己UG讀數 Master讀stat 跟住開始了解machine learning 有興趣去學更多相關既野 發覺如果要做data scientist其實一定要有PhD 而且自己一直希望做research 所以想讀上去 而且我覺得香港係呢方面都要相應發展但係冇乜人才 所以想去讀 至於出到嚟應該前途錢途都唔差

Data Scientist 唔一定要有 PhD
如果你有個好既 data science background (包括 programming、data analysis sense,最好有 intern experience 啦),入 data science 唔算難,最多起點低少少,不過又慳返幾年 PhD 時間囉
我又加入吹下水先

為成就感?興趣?錢途?

Yes and no.
我讀數學,做返既野亦同數學好有關係,只不過需要既數學知識水平唔需要去到 PhD 先有,要既只係 math sense 同 research sense maturity

我做遊戲設計既

你岩 我有朋友都諗住做 不過去日本

我自己做image processing/vision果邊 phd就未必要 但係mphil似乎係minimum requirement
我又加入吹下水先

為成就感?興趣?錢途?

如果你有個好既 data science background (包括 programming、data analysis sense,最好有 intern experience 啦),入 data science 唔算難,最多起點低少少,不過又慳返幾年 PhD 時間囉

我覺得PhD學到果套research ability係好有用 冇果幾年其實差好遠
我又加入吹下水先

為成就感?興趣?錢途?

無幾年喇 我下年畢業

想去 Industry 定留係 Academia?

Academia
我覺得無論條route想點行

讀phd點都唔好全部自費,除非屋企真係好有錢
如果唔係真係唔worth
我又加入吹下水先

為成就感?興趣?錢途?

我覺得PhD學到果套research ability係好有用 冇果幾年其實差好遠

同意紅字
不過如果真係只想做 data science,做幾年後其實係學到呢方面既知識既
當然,讀 PhD 可以好玩好多

PhD 係絕對唔應該自費既
如果學校俾唔到錢你讀幾年(TA/RA/Scholarship,乜都好啦),即係自己都未夠競爭能力啦,入到去讀完,出返黎都無意思

如果學校俾唔到錢你讀幾年(TA/RA/Scholarship,乜都好啦),即係自己都未夠競爭能力啦,入到去讀完,出返黎都無意思

我唔考gre已經輸在起跑線 美國又多勁U又多funding但無得報

我唔考gre已經輸在起跑線 美國又多勁U又多funding但無得報

唔好意思,無追 post
你係香港讀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞