[修改版] 會自動Block迅雷嘅qBittorrent v2

1001 回覆
189 Like 21 Dislike
應該冇解錯掛
可唔可以較每X個鐘就清個blocklist,nas長開block block 下咩都down唔到

我要試下點做先得
照咁睇 應該就清到個ip filter既
應該冇解錯掛

其實我咁諗,係因為qBittorrent 有個Anonymous Mode可以hide client's fingerprint
我冇安迅雷, 所以唔知佢有冇Anonymous Mode
https://github.com/qbittorrent/qBittorrent/wiki/Anonymous-Mode

如果真係開左Anonymous Mode, 可以估下個IP係唔係中國, 係就BAN佢
應該冇解錯掛

其實我咁諗,係因為qBittorrent 有個Anonymous Mode可以hide client's fingerprint
https://github.com/qbittorrent/qBittorrent/wiki/Anonymous-Mode

如果真係開左Anonymous Mode, 可以估下個IP係唔係中國, 係就BAN佢

fingerprint其實就係peerid 準確d黎講就係後面堆野
eg: -qB33B0-(123456789012)
括住入面果堆就係fingerprint 12個位
8位版本+12個位fingerprint=peer id

libtorrent API DOC:
anonymous_mode defaults to false. When set to true, the client tries to hide its identity to a certain degree. The peer-ID will no longer include the client's fingerprint.
http://www.rasterbar.com/products/libtorrent/manual.html#peer-info

不過,安全起見,下個版本會tostring埋個peerid黎check

迅雷應該就冇Anonymous Mode(試晒咁多個版本 B竹黎都係搵唔到呢樣野or點連都係冇
呢樣功能係得小部分client先有
始終個連線限制太大

我聽日先再確認下qBittorrent Anonymous Mode下既peer id係點既先

至於你講果樣野,qbittorrent本身會分析埋個IP係咩地區
我睇下點抽出黎用 再放番落unknown果欄到ban埋一份
比你地自己揀開唔開黎用 (v1有ban到unknown peerid)
可唔可以較每X個鐘就清個blocklist,nas長開block block 下咩都down唔到

我要試下點做先得

清filter果度
自動ban果時再加個
定時timer(1-N個鐘)落去自動解ban點睇?

我要試下點做先得

清filter果度
自動ban果時再加個

唔錯 最好有得係config度改
應該冇解錯掛

fingerprint其實就係peerid 準確d黎講就係後面堆野
eg: -qB33B0-(123456789012)
括住入面果堆就係fingerprint 12個位
8位版本+12個位fingerprint=peer id

libtorrent API DOC:
anonymous_mode defaults to false. When set to true, the client tries to hide its identity to a certain degree. The peer-ID will no longer include the client's fingerprint.
http://www.rasterbar.com/products/libtorrent/manual.html#peer-info

不過,安全起見,下個版本會tostring埋個peerid黎check

迅雷應該就冇Anonymous Mode(試晒咁多個版本 睇黎都係搵唔到呢樣野or點連都係冇
呢樣功能係得小部分client先有
始終個連線限制太大

我聽日先再確認下qBittorrent Anonymous Mode下既peer id係點既先

至於你講果樣野,qbittorrent本身會分析埋個IP係咩地區
我睇下點抽出黎用 再放番落unknown果欄到ban埋一份
比你地自己揀開唔開黎用 (v1有ban到unknown peerid)

試左 peerid會變左做RANDOM

我要試下點做先得

清filter果度
自動ban果時再加個

唔錯 最好有得係config度改

岩岩搞掂個API 依家開始寫
IOS用到?
IOS用到?

desktop野黎
IOS應該得remote app
IOS用到?

desktop野黎

ios好似連remote app都冇
IOS用到?

desktop野黎

ios好似連remote app都冇

喊出黎 冇人寫
用WEB算啦
反正個APP都係用API姐

玩自動解BAN應該會用爆晒D timer

逐粒seed計時或者成個程式計會唔會好d?
唔好意思,可能太大諗頭

唔好意思,可能太大諗頭

諗緊點搞

唔好意思,可能太大諗頭

諗緊點搞

搞掂
可以定時清空IP FILTER

唔好意思,可能太大諗頭

諗緊點搞

搞掂
可以定時清空IP FILTER

更新:
v3.3.11.4
-新增兩個進階選項(tool>option>advanced)
1. 每(1-1440)分鐘自動清空IP Filter(預設:60分鐘)
2. 自動封鎖來自中國的未知用戶端(預設:關)
-修改API
1. banip > blockPeer(POST field: IP)
-新增API
1. unblockPeer(POST field: IP)
說明: 解封指定IP
2. resetIPFilter(POST only)
說明: 重置IP Filter
-Widget修改
1. 新增PeerID

-紀錄訊息
1. 封鎖訊息將會帶有對方8位PeerID, 對方用戶端, 對方所在地
Auto banning Xunlei peer '1.2.3.4'...'PeerID'...'Xunlei 0.1.0'...'CN'
v3.3.11.3
1. 重寫部分封鎖功能並轉為臨時封鎖IP,以免經常改動設定檔,而相關設定亦還原為永久封鎖IP之用
2. IP Filter API改為臨時封鎖IP(若要永久封鎖指定IP 請使用GUI進行/自行修改設定檔/利用內置的IP Filter)
3. 為方便用家清除設定檔下的永久封鎖列表("IPFilter\BannedIPs"),新增一個退出qBittorrent時清空IPFilter選項
4. 如有更新,更新提示框會帶有是次更新內容

btw有Bug係度講聲 我會盡快fix

會唔會就上 launchpad ?
v3.3.11.3
1. 重寫部分封鎖功能並轉為臨時封鎖IP,以免經常改動設定檔,而相關設定亦還原為永久封鎖IP之用
2. IP Filter API改為臨時封鎖IP(若要永久封鎖指定IP 請使用GUI進行/自行修改設定檔/利用內置的IP Filter)
3. 為方便用家清除設定檔下的永久封鎖列表("IPFilter\BannedIPs"),新增一個退出qBittorrent時清空IPFilter選項

會唔會放上 launchpad ?
v3.3.11.3

會唔會放上 launchpad ?

唔識用launchpad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞