[修改版] 會自動Block迅雷嘅qBittorrent v2

1001 回覆
189 Like 21 Dislike
請問點解有啲file我明明無select到,佢都會幫我download 埋

已經Untick all , 淨係select 一個檔案嚟下載,結果都下載左其他雜碎檔案 係咪我唔識用
請問點解有啲file我明明無select到,佢都會幫我download 埋

已經Untick all , 淨係select 一個檔案嚟下載,結果都下載左其他雜碎檔案 係咪我唔識用

係咁既, 所有檔案分散晒做成千上萬既PIECE
每塊PIECE都有可能SAVE左唔同既檔案係入邊

Eg:
有一粒SEED 我只係想DOWN 1-3.jpg 唔DOWN 4.jpg
Piece1: 1-2.jpg
Piece2: 2-4.jpg
Piece3: 4.jpg
2同3.jpg係SAVE係Piece2
而呢張4.jpg 因為係有部分放左係Piece2到
咁我都係要DOWN晒成個Piece1-2落黎同埋SKIP左舊Piece3
但呢個4.jpg 因為SAVE左係Piece2
佢要DOWN埋果小部分野 咁先係完整既piece
每個piece都有一個hash 呢個hash係用黎檢查Piece完整性
對番成塊野係咪一樣 唔一樣既就會繼續向其他人request同一個Piece 直至一樣為止
跟住4.jpg呢小部分野就會移左去.unwanted folder到

上面可能講到1999
不過其他bt client都係有呢個情況, 除非開發者有寫到會自動delete呢堆unwanted檔案
否則都會有呢D檔案係到, 不論完整定唔完整既檔案

聽聞qB既backend LibTorrent係1.1.0版之後有加到呢樣功能
不過根據qB既開發進度, 暫時都唔會support新版libtorrent
qB git有大量PR同Issue要處理
同埋現時好似得一個人(Maintainer)對LibTorrent既野比較熟
不過佢自己都好忙, 所以............support新版既野就有排等
最快可能真係出到3.4版先真正support到
依家果D更新都係major/minor update 甚至係bug fix

搵左十幾頁
唔該曬 唯有手動刪除
用網址dl,點解話超過上限

超過上限?
有冇圖睇下
粒seed太大 parse唔到?

超過上限?
有冇圖睇下

超過上限?
有冇圖睇下

粒torrent個檔最多10MB, 如果係用client直接down粒torrent既話
推推先
Used it for MServer2k12 .iso today thanks bro!
幫 husky 推下先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞