烏克蘭人問香港人:唔用洋紫荊區旗 咁用咩旗

750 回覆
1461 Like 19 Dislike
藍色洋紫荊呢個諗法幾好
可以用洋紫荊再夾其他嘢設計上去
其實個區旗可以將佢改為淨係唔要佢花瓣裏面嗰五粒星(共慘黨) 將個底色紅色改深佢 象徵革命嘅鮮血
如果可以就藍白紅三種色,
因為用番美國/英國果三種色

中間白色大洋紫荊橫跨兩條間

作為中美之間既橋樑
你中有我,我中有你, 雖然可以靠航運同進口去解決問題, 但始終我哋最少有一百萬大陸人落咗嚟, 佢哋鄉下都係大陸
獨立之後我地仲可能要同中國有貿易來往,
甚至係回鄉。

所以留番一半紅色來安撫13億玻璃心。
又不致令我國民斷絕中國往來
睇完上面其他巴打嘅設計,想試下拋磚引玉同埋講下自己嘅諗法
首先一定要簡單,睇返其他國家嘅國旗,係要細路仔都識畫既
唔整抽氣扇變種嘅情況下,最麻煩係好難諗到一個非常代表到香港嘅嘢,我認為最貼近嘅應該都係獅子山,所以我盡力試下將佢簡化,但都係略為複雜

另外見過好多人都問點解唔整雨傘,的確雨傘好代表到我哋場運動,但用傘嚟做旗真係有點上不了檯面
不過諗返轉頭,其實可以唔使畫公仔畫出腸,將佢符號化(三角形)都得

參考樓上巴打用黃黑兩色,又可以代表運動同革命,只係睇落第一眼唔會諗到香港所以大家可以再諗下點改

ps:隨便畫嘅,純粹拋磚引玉用嚟講下自己諗法
獅子山

我又玩下先

設計概念:模仿歐洲傳統鷹旗式樣(個人覺得羅馬雙頭鷹好型但香港小小城邦就用單頭算啦)
鷹:代表「自由」翱翔
秤同劍(傘):參考終審法院正義女神像,代表香港核心價值法治,劍轉做傘唔使多講啦
鷹頭加個頭盔同眼罩,眼罩蒙眼順便呼應返女神像

利申用小畫家鳩整,純概念圖,有待完善

請善用不推文回覆
香港,亞洲聿巴布韋

只認龍獅旗
香港同ISIS有咩關係
黑警治港
認真 新香港未成形之時 即係而家
要舉一定係舉用過嘅呢支藍色香港旗
你就算喺連登投票有共識舉邊個設計出嚟
出到街人哋撚識咩
香港旗一出 大家都認得到 心領神會 唔洗煩

之前係網產面撚鳩d人話香港係中國台灣既果時整過呢張

改藍底只用白圈內3條龍部份點睇?
之前係facebook面撚鳩d5毛時話香港係中國台灣既,果時整過呢張

改藍底只用白圈內3條龍部份點睇?
五大訴求 缺一不可
講撚左
啲人仲負皮我 咁中意用呢啲冇下一代嘅花做乜撚野
新香港係一個偽命題
呢個世界得一個香港 就係英屬香港

請善用不推文回覆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞